Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave zimski Krstovdan, praznik koji je posvećen krštenju Isusa Hrista na reci Jordan.

Ovaj dan se slavi kao dan krštenja Gospoda Isusa Hrista koga je na reci Jordan krstio Jovan Krstitelj u znak očišćenja od grehova, kao što se svi hrišćani krštavaju radi ulaska u Crkvu Hristovu, zajednicu naroda Božijeg.

Kao i za mnoge druge, i za ovaj hrišćanski praznik se vezuju mnogi običaji i verovanja koja se poštuju od najranijih vremena. Na Krstovdan se posti, a oni koji poštuju pravilo “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”, kažu da bi trebalo postiti na vodi.

Na ovaj dan u crkvama se krst stavlja u vodu, pa se veruje da ako se voda smrzne, onda će godina biti rodna. U suprotnom će biti “oskudna”. U nekim delovima Srbije veruje se da na ovaj dan treba oprati sav veš i očistiti kuću, piše pink.rs.

Akatist časnom krstu počinje jednom moćnom rečenicom: Raduj se “Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!”

Ova molitva ima za cilj da podseti svakog vernika kako nas beznačajni problemi vuku na dno, a na svetu ima toliko stvari za radovanje. Zato neka ovaj praznik, kao i svaki novi dan bude razlog za radost i zahvalnost Bogu na životu i zdravlju koje imamo, a koji su najvažniji.

Izvor: glasjavnosti