Poštovane sugrađanke i sugrađani,
Nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, a iz razloga izuzetno teške ešidemiološke situacije u našem gradu, imam obavezu da vam se jednim apelom kratko obratim.
Činjenice sa terena, brojevi oboljelih i izjave zdravstvenih radnika upućuju na to da epidemiološka situacija u našem gradu nije bila teža od početka pandemije COVID-19. Sa jučerašnjim danom imamo 847 lica pod zdravstvenim nadzorom, 113 PCR pozitivnih lica, 40 pacijenata na COVID – odjelu Bolnice Prijedor, 4 lica na intenzivnoj njezi i dva smrtna slučaja u posljednja 24 sata. Brojevi oboljelih rastu svakodnevno. U zadnjih petnaest dana kroz ARI ambulantu prošlo je 1876 pacijenata. U mnogim ustanovama i institucijama broj pozitivnih na COVID i onih sa simptomima je u brzom porastu. Najteža situacija je u zdravstvenim ustanovama gdje je skoro polovina zdravstvenih radnika na bolovanju dok u laboratoriji Doma zdravlja rade samo dva laboranta.
Zbog sveukupne epidemiološke situacije, prvenstveno apelujem na sve da se u što je moguće većoj mjeri pridržavaju propisanih mjera zaštite.
Zatim posebno molim sve one koji moraju da posjete neku od zdravstvenih ustanova da pokažu strpljenje i razumijevanje za naše zdravstvene radnike. Ipak su to naši sugrađani koji su najviše izloženi opasnosti zaraze, rade i dalje zbog nas i našeg zdravlja i sa polovinom broja zaposlenih. Podržimo ih barem svojim strpljenjem i razumijevanjem dok čekamo na njihovu uslugu.

BUDIMO ODGOVORNI – SAČUVAJMO ZDRAVLJE
Mirsad Duratović
Predsjednik
Skupštine Grada Prijedor

Izvor: gradprijedor