Jedan od najglasnijih koji je prizivao sankcije Miloradu Dodiku je SDA-ov Šefik Džaferović, koji još nikad nije procesuiran za masovna ubistva Srba u Vozući. Mjesecima unazad, vapio je Džaferović, zajedno sa Željkom Komšićem za sankcijama svaki put kada stranci kroče u zgradu Predsjedništva BiH. Iskamčili su snakcije, ali i sam priznaje danas da ne zna šta će one novo donijeti političkoj sceni BiH.

“Ali i za gospodina Dodika i za sve one koji ga prate, i za sve nas u BiH je najbolje da svako radi svoj posao u skladu sa Ustavom BiH“, izjavio je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Da se upravo drži slova Ustava I Dejtona još juče je rekao srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, poručivši da on upravo radio ono za šta ga je biralo 350 hiljada građana Republike Srpske, koliko zajedno nemaju druga dva člana. Jasno je, kaže Dodik, na čiju kartu igraju Amerikanci.

“Sad mi je jasno da politike uvažavanja Republike srpske ne prolaze kod njih da su Amerikanci u potpunosti na strani muslimana u BiH, da su njihovi izvršioci radova koji su smislili opet val tih nekih novih sankcija i upravo taj dio establišmenta koji je napravio svoje karijere na ratu i izmošljotinama kao Srbima lošim momcima“, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da ništa dobro nikome neće donijeti sankcije i da se sa njima ništa neće dobiti, jasan je danas i predsjednik parlamenta Srpske. Nedeljko Čubrilović osuđuje svaki vid sankcija, ali neumjesno ili nesmotreno prokomentarisao je i izrečene sankcije ATV-u, na šta smo tražili konkretan odgovor.

„Šta vam znači ono da će nas odnijeti đavo?”, pitali smo Čubrilovića.

“Ovo drugo neću komentarisati, ali što se tiče uvođenja sankcija ATV kao mediju zaista je neprimjereno, pogotovo što dolazi od onih koji se kunu u medije“, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Nedvosmisleno i bez neumjesnih šala jasnu osudu iznio je predsjednik banjalučke Skupštine. Maden Ilić ocijenio je da su američke sankcije vid nemoći. Osvrnuo se i na to da opozicionari nisu reagovali na skancije srpskom mediju, iako su ranije govorili da će stati u zaštitu svakog medija, kao što je to bio slučaj sa BN-om.

„Definitivno ne izaći i ne dati podršku jednoj televiziji koja radi svoj posao koja je televizija koja poziva sve nas političare i opozicije i pozicije da gostujemo da gostujemo i dajemo svoja mišljenja, izvještava o svim tim stvarima je krajnje nekorektno. Dao sam već jednom prilikom punu podršku ATV u njihovim borbama, svjestan sam da im neće biti lako, ali sam isto svjestan da ih građani sada mogu još više da cijene“, rekao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

ATV je prva medijska kuća u Evropi sa izrečenim sankcijama. Američka administracija stvaila je Aleternativnu televiziju na crnu listu, iako za navedene optužbe nema dokaza, već samo ono što govori opozicija u Republici Srpskoj i sarajevska čaršija.

Izvor: ATV