Nekadašnji diplomata Živadin Јovanović izjavio je da su institucije Republike Srpske te koje treba da nađu najbolji put za zaštitu svojih interesa prema Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu, iako situacija nije jednostavna i svi pritisci su usmjereni na smanjivanje nadležnosti Srpske.

Јovanović je, kao izuzetno važne, naveo stalne konsultacije Beograda i Banjaluke.

– U zajedničkom je interesu Srbije i Republike Srpske, srpskog naroda na Balkanu da postoji stalna komunikacija, jer svaki zastoj donosi štetu. Antisrpska strategija i politika Zapada se nastavlja i zato je još važnije da budemo jedinstveniji – rekao je Јovanović za Večernje novosti.

Ministar spoljnih poslova nekadašnje SR Јugoslavije Vladislav Јovanović ukazao je na važnost sloge Srba sa obje strane Drine.

Predstavnici Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo dopune zakona kojim se kažnjava negiranje genocida.

Povlačenje ovog nametnutog zakona i odluka Ustavnog suda BiH kojima se otimaju šume i poljoprivredno zemljište od Srpske su uslov za njihov povratak u zajedničke institucije na nivou BiH.

Autor: SRNA/RTRS