PDP-ov poslanik i kandidat za jedne od dvije najvažnije funckije, Jelena Trivić bi razgovarala sa Kristijanom Šmitom. Svjesna je da nije izabran legalno. Ipak to joj ne predstavlja problem da se sa njim razgovara da bi se, kako kaže, trenutna kriza prevazišla, očigledno zaboravljajući da je kriza od posljednjeg visokog predstavnika i počela.

„Mi iz opozicije smatramo da sa Šmitom treba razgovarati, on je tu i ne vidim kako se ova nastala politička kriza može riješiti bez razgovora“, izjavila je Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Razgovarati sa čovjekom koji nema fomalno imenovanje u Savjetu bazbjednosti i tako mu dati legitimitet je dramatično kršenje Dejtonskog sporazuma – kaže to srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, nakon što je PDP-ova Jelena Trivić ponovila da sa Kristijanom Šmitom treba razgovarati. Kako kaže Dodik , ni jedan ozbiljan političar ne bi dozvolio da im stranac bez procedure dođe i upravlja.  To je kaže i dokaz izdajničke politike.

„To samo govori da ovaj narod treba da bude oprezan i to je dokaz izdajničke politike, ovo je najvidljiviji način izdaje, dati pravo strancu da upravlja u atmosferi kada smo svjedoci mnoštva loših poteza i odluka koje su stranci činili prema srpskom narodu daleko je više od političke naivnosti“, rekao je Dodik.

Zbog ovog i sličnih stavova PDP-a, doskorašnji istaknuti članovi stranke su je i napustili. Siniša Đorđević koji je na čelu “PDP 1999.” kaže da se na to odlučio upravo jer je PDP istupio od svojih postulata. Trebalo da je da bude partija koja će pomiriti SDS i SNSD, a zapravo je postala partija konflikta. Upravo je kaže borba za Spsku i razlog što su od danas dio vladajuće koalicije.

“Sve do trenutka kada je ta partija zaista baštinila te vrijednosti nakon izvjesnog vremena ta partija je postala partija koflikta a ne pomirenja”, Izjavio je Siniša Đorđević, predsjednik PDP 1999.

“To je za nas veoma važno, da u ovakvom trenutku, dosta turbulentnom, da jedna partija donese odluku i daje svoju političku volju i to cijenimo” istakao je Dodik.

Da se to manje cijeni u PDP-u sudeći po izjavama Jelene Trivić, poručili su i poslanici SNSD-a u parlamentu Srpske. Kažu da je skadalozno to što Jelena Trivić posebno kao budući kandidat za predsjedika na velika vrata uvodi nelegalno izabranog lažnog visokog predstavnika.

Izvor: ATV