Ukrajinski sud danas je donio odluku da na slobodi ostavi nekadašnjeg predstavnika te zemlje Petra Porošenka, koji je optužen za veleizdaju i kojem je zabranjeno napuštane države.

Reagujući na odluku, koju je pročitao sudija Oleksij Sokolov, Porošenko i članovi njegove porodice zapjevali su državnu himnu u sudnici, saopštili su novinari AFP-a s mjesta događaja.

Tužilaštvo je tražilo pritvor ili kauciju od 30 miliona evra ako ne želi u zatvor. On je predao svoj pasoš, tako da ne može izaći iz zemlje.

– Došli smo ovamo kako bismo pokazali da se ne bojimo, da je istina na našoj strani – rekao je Porošenko, optuživši Volodimira Zelenskog, aktuelnog predsjednika, da je on naredio njegov progon kako bi se riješio političkog rivala.

Više stotina Porošenkovih pristalica proslavilo je ovu odluku ispred zgrade suda. Porošenko, ukrajinski opozicioni prvak i 56-godišnji milijarder vratio se u ponedjeljak u Ukrajinu nakon jednomjesečnog boravka u inostranstvu, iako mu je prijetilo hapšenje, prenosi “Hina”.

Podsjećamo, Porošenko se sumnjiči da je sarađivao s proruskim tajkunom Viktorom Medvedčukom, kako bi kompanijama na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom proruskih separatista pogodovao u nabavci uglja 2014. i 2015. godine.

Državno tužilaštvo je navelo da je bivši ukrajinski predsjednik tako iskoristio državni novac za finansiranje separatista, što je čin “veleizdaje”, za koji može dobiti 15 godina zatvora. Porošenko, koji je tokom svog mandata bio u veoma lošim odnosima s Rusijom, vodio je zemlju u vrijeme kada je sukob bio na vrhuncu.

Inače, Porošenko je danas poslanik u ukrajinskom parlamentu. On je za vrijeme svog mandata približio Ukrajinu zapadu, ali su i dalje aktuelni problemi korupcije i siromaštvo, za koje nije imao rješenja.

Njega je na predsjedničkim izborima održanim 2019. godine pobijedio Zelenski, inače bivši glumac.

Izvor: agencije/ATV