epa09645761 A doctor wearing protective gear at the intensive care unit of Honved Hospital treats COVID-19 patients during the pandemic of new coronavirus COVID-19 in Budapest, Hungary, 15 December 2021 (issued on 16 December 2021). EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT

Omikron soj, nova varijanta korone hara cijelim svijetom, a brojne zemlje, među kojima je i Srbija, prijavljuju rekordne brojeve zaraženih na dnevnom nivou.

Ljekari upozoravaju da se broj pregleda u kovid ambulantama povećava, ali da je jedina svetla tačka ta što su kliničke slike blaže u odnosu na prethodne sojeve. Ipak, stručnjaci kažu da je jedna stvar zajednička kod omikrona i prethodnih sojeva, a to su simptomi dugog kovida koji mogu da traju i mjesecima.

Tako su oboljeli nakon infekcije najviše prijavljivali:

– bol u zglobovima i slabost u mišićima,

– jak umor i manjak energije,

– smanjenu pokretljivost,

– osjećaj nedostatka vazduha,

– nakupljanje sluzi,

– slabiju kondiciju,

– gubitak apetita i mršavljenje,

– problemi sa čulima mirisa ili ukusa,

– stomačni problemi poput dijareje, povraćanja ili gorušice,

– problemi sa gutanjem,

– kao i mentalni i emocionalni problemi

Oni pacijnti koji su preležali infekciju i imaju mentalne probleme prijavljuju i probleme sa spavanjem (najčešće oni koji su ležali na kovid odjeljenjima), problemi sa mentalnim sposobnostima kao što su zaboravnost ili nemogućnost da jasno misle, iznenadne promjene raspoloženja, depresija ili anksioznost, noćne more, posttraumatski stresni sindrom, konfuzija ili delirijum.

Zbog svega navedenog ljekari savetuju da ukoliko pacijent i nakon preležane infekcije korona virusa osjeća neke simptome treba da se obrati ljekaru.

Izvor: Srpskainfo