Iako postoji podijeljenost među određenim stavovima između političkih partija u Srpskoj, narod Republike Srpske ujedinjen je u najbitnijim temama.

To je izjavio predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić,u emisiji „Telering“ u programu RTRS.

– Narod je ujedinjen u najbitnijim temama kao što je mišljenje o Inckovom zakonu, referendumu, prenosu nadležnosti, ali i o političkom pritisku koji vrše političari iz Federacije i djela međunarodne zajednice. U tim pitanjima i vlast i opozicija u Republici Srpskoj se slažu, nikad neće političari iz Federacije biti bliži nego opozicioni političari iz Republike Srpske, jer uprkos razlikama, određeni politički principi su identični s jedne strane, a postoji i protivljenje određenim idejama iz Federacije, s druge strane – smatra Stevandić.

On je naglasio da se takav stav ne generalizuje, već da se samo odnosi na one koji se zalažu za ukidanje Republike Srpske.

– Bosna i Hercegovina može jedino da funkcioniše na principu dijaloga i dogovora, jer sve ostalo dovodi do maksimalističkih zahtjeva – poručio je Srevandić.

Prema njegovim riječima, cilj politike Republike Srpske je zadržavanje principa Dejtonskog sporazuma te samostalno donošenje odluka, koje ne zavise o Ustavnom sudu BiH i međunarodnim faktorima. On je naglasio da se o Republici Srpskoj ne može pregovarati, već da je ona ta koja pregovara.

– Republika Srpska ima pravo na nadležnosti koje su ostale ustavna materija. U Ustavu BiH ne postoje Oružane snage BiH, one postoje u zakonima koje su prenosile nadležnosti, ali je Ustav osnovni konstitutivni akt i svi zakoni koji su usvajani pod prijetnjom, ucjenama, koji su u zakonskoj formi objavljeni u službenom glasniku, a nisu ušli u Ustav i nisu promijenili ustavnu strukturu – to je uporište Srpske da pokuša da vrati nadležnosti – istakao je Stevandić.

Kako kaže, jasno je da političari Federacije pokušavaju na stvaranju neprijatelja, pogotovo regionalnih, očuvati svoju poziciju, ali na primjeru Aleksandra Vučića, koji ne samo da je uložio velika sredstva u Federaciju i Republiku Srpsku, nego je pomogao i prilikom pandemije – jasno je da lažna antagonizacija jedino oružje koje u Federaciji imaju.

Govoreći o mogućim sankcijama, Stevandić je rekao da su sankcije ozbiljna prijetnja, i da je jasno da živimo u najkritičnijem periodu od rata, jer jasno je da sankcije nemaju veze sa korupcijom, već sa politikom, i da Milorad Dodik neće jedini biti sankcionisan, nego da se može očekivati sankcionisanje svih koji vode nacionalnu politiku u Republici Srpskoj.

Izvor: Srpskainfo