Ljekari postaju deficitarno zanimanje. Pored činjenice da ih nema na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, sve ih je manje i u zdravstvenim ustanovama.

U najvećem problemu su zdravstvene ustanove u malim opštinama, poput Doma zdravlja u Oštroj Luci, u kojem trenutno rade samo dva ljekara.

U Domu zdravlja Oštra Luka nekada je radilo pet ljekara, danas samo dva. Problem odlaska ljekara iz Doma zdravlja Oštra Luka naročito je izražen u posljednjih nekoliko godina, a ustanova funkcioniše uz angažovanje doktora iz drugih zdravstvenih ustanova.

– Imamo dobru saradnju sa kolegama iz susjednih zdravstvenih ustanova, prije svega Dom zdravlja Prijedor i bolnica Prijedor, tako da njih angažujemo za dopunski rad i tako uopšte organizujemo rad prije svega hitne službe ovdje u ustanovi – kaže Milena Trninić, direktorka Doma zdravlja Oštra Luka.

Glavni zadatak je da svi pacijenti budu adekvatno zbrinuti, ističe Milena Trninić, direktorka Doma zdravlja Oštra Luka. Cilj je da se pronađe dugoročno rješenje.

– Mi ćemo pokušati da neđemo taj model, da kažem održiv model s obzirom na stanje sveukupno finansijsko, prije svega finansijsko stanje – ističe Trninićeva.

Da je situacija u Domu zdravlja alarmantna saglasno je i rukovodstvo opštine Oštra Luka. Kako kažu, u prethodnom periodu mnogi problemi „gurani su pod tepih“ što je dovelo do ovakvog stanja. Pored nedostatka radnika, jedan od problema je i dug ove ustanove u iznosu od oko milion i po maraka.

– Dom zdravlja treba da opstane u Oštroj Luci, a Ministzarstvo zdravlja Republike Srpske treba da napravi posebne programe vezano za male lokalne zajednice kao tra Luka. Takvih zajednoca otprilike ima 20 u Republici Srpskoj. Obzirom da se sredstva dobijaju od broja korisnika, sredstva se u tom obimu dobijaju i u Oštroj Luci. Dom zdravlja krenuo je u reorganizaciju – rekao je Dragan Mastikosa, načelnik opštine Oštra Luka.

Kako ističe Mastikosa, reorganizacija rada Doma zdravlja trebalo bi da bude gotova tokom ove kalendarske godine. Kaže da će tokom ovog procesa, Domu zdravlja Oštra Luka biti neophodna pomoć Vlade Srpske.

Autor: RTRS