Free picture (weapon guns) from https://torange.biz/guns-weapon-51203

Evidentirano 10 organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja

U BiH je od 2018. do 2020. godine, prema obavještajnim podacima, evidentirano 10 organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja, pišu današnje „Nezavisne novine„.

Banjalučki dnevnik piše da se oružje iz BiH švercuje kamionima i autobusima koji imaju prethodno pripremljeno duplo dno, takozvani štek, ili u spremnicima u kojima se nalazi druga roba, a da su krajnje odredište zemlje poput Švedske, Francuske, Belgije i Holandije, u manjem obimu države iz okruženja.

U Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini istaknuto je da, na osnovu raspoloživih podataka, u BiH i dalje egzistiraju velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta, koje se nelegalno prodaje u EU.

Na tom tržištu, dodaje se, postoji rast potražnje na crnom tržištu, a naoružanje traže lica koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i terorizmom.

Raspoloživi podaci ukazuju da se modus operandi krijumčarenja oružja odvija tako što organizovane kriminalne grupe kupuju oružje na ilegalnom tržištu BiH od njima poznatih lica, privremeno ga skladište u BiH, a potom ga koriste za kriminal u BiH, zemljama regiona ili EU.

Osim toga, u dokumentaciji Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara ističe se da se oružje, nabavljeno u BiH koristi za kriminal u Evropi, uključujući i oružane pljačke, kao i da su kriminalna lica, porijeklom iz BiH, koja borave u inostranstvu, upoznata sa prilikama u vezi sa ilegalnim tržištem i cijenama naoružanja u BiH.

Naglašeno je i da postoji trend smanjenja ukupnih količina oružja u ilegalnom posjedu na crnom tržištu oružja u BiH, navode „Nezavisne“.

Očekuje se da dođe do promjena načina djelovanja pomenutih grupa, u smislu da će neke kriminalne grupe pokušati da trguju i prepravljenim startnim oružjem ili nekim drugim vrstama oružja, a da bi se to preduprijedilo potrebno je u zakonima o oružju rigoroznije tretirati registraciju ove vrste oružja.

Izvor: aloonline