Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je MUP Srbije zvanično obaviješten o postojanju operativnih informacija da organizovana kriminala grupa na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer ima za cilj ubistvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je rekao na vanrednoj konferenciji za novinare da je informacija dobijena preko Evropola, a da ostaje na istrazi da utvrdi da li je Zvicer organizovao ovu kriminalnu grupu sam ili je dobio naređenje od svog političkog šefa.

On je naveo da je MUP Srbije ovu informaciju posredstvom Evropola dobio 14. januara dobio pod oznakom “hitno” od pripadnika policije jedne zemlje članice EU.

Prema njegovim riječima, nakon što se MUP na više ekspertskih nivoa uvjerio u kvalitet i vrijednost dobijene informacije, pripadnici MUP-a, Bezbjednosno-informativne agencije, zajedno sa predstavnicima Evropola, kao i partnerskih službi, pokrenuo je opsežnu akciju na utvrđivanju identiteta svih pripadnika te zločinačke organizacije.

Vulin je istakao da je Srbija već raspisala potjernicu za Zvicerom, koji je jedan od vođa “kavačkog klana” i odgovoran za šverc narkotika i organizaicju i naručivanje više ubistva počinjenih na teritoriji Srbije, Crne Gore i u drugim zemljama.

– Da li je Radoje Zvicer ovu zločinačku organizaciju okupio, organizovao da bi ubili Vučića, po sopstvenom nahođenju ili zato što je dobio naređenja od svog političkog šefa, političkog vođe, ostaje na istrazi da utvrdi – rekao je Vulin.

On je dodao da će do tada pripadnici MUP-a i BIA o svakom saznanju do kojeg budu došli operativnim radom, obavještavati Tužilaštvo za organizovani kriminal.

– Ali isto tako u saradnji sa predstavnicima vojno-obavještajnih struktura, učinićemo sve da se sačuva naš ustavni poredak, mir i stabilnost, ali i bezbjednost i život predsjednika Vučića – rekao je Vulin.

Autor: SRNA/RTRS