Seksualna terapeutkinja Nan Vajs otkriva sedam načina na koje možete da poboljšate svoje seksualno zadovoljstvo.

Na osnovu istraživanja koje je sprovela ona donosi važne lekcije koje svakom paru mogu znatno da poboljšaju uživanje u seksu.

1. Nemojte osuđivati ​​svoje ‘erotsko ja’

Naučite da volite svoje telo onakvo kakvo jeste – ovo je jedna od najvažnijih lekcija. Istraživanjem sopstvene seksualnosti učesnici studije su počeli da prihvataju svoje erotsko ja – kakav god ono bilo.

Dozvikute sebi da budete upravo onakvi kakvi jeste u određenom trenutku. I neka taj trenutak bude upravo takav kakav jeste. Seks je naša spremnost da budemo seksualna bića. Zapamtite pre svega da dobar seks znači prisutnost.

2. ‘Uključite se’

Preusmerite fokus ka ‘unutra’ kako biste mogli da shvatite šta je to što želite i za čim vaše telo žudi. Koje su vaše fantazije? Kako volite da vas dodiruju? Zašto ne istražite sva područja svog tela koja mogu da vam pruže zadovoljstvo? Postanite svesni onoga što uzbuđuje vaša čula – ne zaboravite na zvukove i ukuse.

Suptilne promene tokom vođenja ljubavi mogu da otkriju nove načine na koje možete da se uzbudite. Obraćanje pažnje na sopstvene fantazije ključno je za dobar seks. Ako vam um odluta – jednostavno bez razmišljanja dopustite mislima da budu tačno onakve kakve jesu.

3. Budite strpljivi s uzbuđenjem

U akciju krenite tek kada ste vi i vaš partner dovoljno uzbuđeni. Uživajte u seksu bez žurbe. Ovaj savet je veoma važan za uživanje u seksu. Usporite i uživajte u osećanjima.

4. Ostanite povezani sa svojim partnerom

Često je najbolji način povezivanja zapravo nadilaženje reči. Novi ljubavnici često dosta vremena provode gledajući se u oči. Prepustite se tom osećaju, oslušnite kako diše, to će povećati vašu bliskost. To je takođe i dobar način da se rešite stresa i podignete seksualnu energiju na viši nivo, piše 24sata.hr.

Zapamtit, dobar seks je ‘povezan seks’.

5. Rizikujte

Često oklevamo kada je razgovor o intimnim delovima tela sa partnerom u pitanju. Razlog često leži u tome što mislimo da ćemo ih povrediti ako im priznamo kako se stvarno osećamo. Kako bismo imali dobar seks neophodno je razgovarati o očekivanjima, osećanjima… Preuzmite rizik, jedino tako ćete napredovati u seksu.

Ako sa svojim partnerima ne istražimo neka od ‘strašnih’ mesta, ako ne istražimo kutke svog ‘erotskog ja’, to nas može dovesti u začaran krug, zatvaramo se u sebe i seksualni život stagnira. A stagnacija je sama po sebi opasna za odnose. Seksualni potencijal se razvija kada sve svoje unesemo u odnos. Mi se uvek iznova menjamo i rastemo. Preuzimanje rizika da otkrijemo kako te promene utiču na nas, naše misli, naše strahove, naša osećanja, čak i naše fantazije imaju tendenciju da revitalizuju vezu.

6. Dajte prednost užitku

Dopustite seksu da zauzme važnu ulogu u vašem životu. Rad s emocijama utire put ka jasnijoj svesti i uvidu u to kako je i zašto užitak toliko važan za vaš život, stoga dopustite seksu da postane jedan od najvažnijih delova života. Odvojte vreme za seks, proširite svoju predstavu o njemu, negujte ga i istražite. To je putovanje bez kraja.

7. Tolerišite emocije i prihvatite transformativnu prirodu seksa

Zbog mešavine emocionalnih i fizičkih pokretača seksa, bilo koja vrsta seksualnog iskustva ili aktivnosti ima sposobnost da podstakne sve vrste osećanja. Jedna od najvažnijih lekcija za dobar seks i dobre odnose jeste da naučite kako da potpunije tolerišete svoja osećanja i osećanja drugih ljudi.

Zapamtite da užitak nije luksuz. Neophodan je za dobro uravnotežen život. Negujte svoj način razmišljanja o užitku kako biste iskoristili sve njegove prednosti, donosi Psychology Today.

Izvor: prva.rs