– Znam da nije moje da se petljam, ali mi je žao da ne podijelim sa vama nešto sa čega se može preusmjeriti novac za ovaj fond. Kome se bude dalo neka pročita niz, znam da ću se naći opet na udaru pojedinih, ali baš me briga. Pa da krenem – istakla je ona na početku.

– Sa skoro 4.000 registrovanih proizvođača mlijeka koji su proizvodili nešto manje od 100 mil/l godišnje, sad imamo 2.800 registrovanih proizvođača koji “proizvode” 119.314.394,20 litara mlijeka godišnje – navela je Gorica Dodik.

– Za period oktobar/oktobar 20/21 isplaćeno je po osnovu podsticaja od 0,25 KM/l (koji je najveći podsticaj na Balkanu) ukupno 29.828.598 KM – objasnila je ona.

Angažovano je 40 kontrolnih asistenata za kontrolu mlijeka koji su samo pogoršali stanje, jer se otvoreno priča i zna da se drži mlijeko iz tetrapaka koje nema alfatoksina ni bakterija, da su količine povećane vodom, da na mjestu koje se zove otkupno nema nikoga – dodala je Gorica Dodik.

– Dvije bitne stvari, pravilnik kaže da pravo na posticaj ima samo mlijeko ekstra kvaliteta, što znači da nema bakterija, alfatoksina (zato podmeću iz tetrapaka), pa kad se uzme procenat, imamo vise ekstra i čistog mlijeka nego na Alpima – ističe ona.

– Svi mljekari, osim ovog, imaju i ostale redovne podsticaje, po hektaru, za mehanizaciju, za kapitalna ulaganja itd. Složićete se da je 30 miliona baš puno, tako da, ako ima volje da se zavede red, polovina tog novca može biti usmjerena za pomoć majkama sa četvoro i više djece. Hvala na pažnji – zaključila je Gorica Dodik.

Izvor: banjaluka.net