Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića o strahu od Milorada Dodika i Dragana Čovića u Predsjedništvu jeste odraz njegovog neprihvatanja dejtonske BiH i činjenice da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri ravnopravna naroda.

– Sve ono što rade Bakir Izetbegović i SDA jeste razbijanje dejtonske BiH i pokušaj da se i u miru pokušaju ostvariti njihovi ratni ciljevi, to jeste oca Bakira Izetbegovića, Alije, a to je BiH u kojoj postoje prava samo za Bošnjake, a Srbi i Hrvati nemaju nikakva prava, i u kojoj Republika Srpska uopšte ne postoji – rekao je Kovačević za portal Alternativne televizije.

On je dodao da je to apsolutno neprihvatljivo.

– Bakir Izetbegović poziva na koaliciju Bošnjaka i, kako on kaže, “odgovornih Hrvata i Srba”, gdje misli na opoziciju iz Republike Srpske, koji treba zajedno sa Bakirom rade na ostvarivanju takvih ratnih ciljeva njegovog oca Alije Izetbegovića. To je nešto što građani u Republici Srpskoj i srpski narod i te kako dobro razumiju – ističe Kovačević.

On je dodao da rukovodstvo Srpske neće odustati od borbe za prava Republike Srpske.

– Od toga nećemo nikada odustati bez obzira na Bakira Izetbegovića, na bilo kakve sankcije i bez obzira na bilo čije i bilo kakve želje – kaže Kovačević.

Komentarišući optužbe Izetbegovića na račun Milorada Dodika da “pravi razdor među Hrvatima i Bošnjacima”, Kovačević je rekao da su Bošnjaci 26 godina radili sve na tome da Hrvati ostanu bez bilo kakvih prava.

– Ono što je najvidljivije jeste taj izbor hrvatskog člana Predsjedništva i vidimo da već u tri mandata Hrvati nisu u mogućnosti da izaberu svog člana Predsjedništva, već Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. To je nešto što je i Hrvatima u BiH potpuno jasno i iz tog razloga zajedno sa Srbima insistiraju na borbi na poštovanje Dejtonskog sporazuma i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda – istakao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je samo kroz ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda moguće da BiH postoji.

Autor: SRNA/RTRS