Građani duguju oko 11 miliona maraka Gradskoj toplani, a dodatni problem predstavlja odjavljivanje korisnika centralnog grijanja. Sa postojećim brojem korisnika i uz nagomilane dugove, ovo preduzeće ne može iz tekućeg priliva sredstava izmirivati kredite i obaveze prema dobavljačima. Bez pomoći Gradske uprave, ističu u “Toplani”, ne bi mogli.

Posljednjih godina, oko 1800 građana odjavljeno je sa sistema grijanja. “Toplana” trenutno ima 3546 korisnika, što je nedovoljan broj da bi ovo preduzeće moglo redovno servisirati svoje obaveze. Nova uprava zatekla je u protekloj grejnoj sezoni velike dugove prema dobavljačima, koje nije mogla izmiriti.

“Dosad su dobavljači biomase plaćani iz kredita, a došli smo dotle da se imovina ‘Toplane’ više ne može stavljati pod hipoteku niti dizati novi krediti. Gradska uprava pomogla je ‘Toplani’ da isplati te dugove. Jasno je da bez Grada ne možemo da funkcionišemo”, ističe Duško Miletić, direktor”Toplane” a.d. Prijedor.

Dug građana za grijanje, koji je dostigao cifru od 11 miliona maraka, zadaje velike probleme u poslovanju prijedorske “Toplane”, u kojoj ističu da ima korisnika koji nikako ne plaćaju račune. “Toplana” takve slučajeve redovno utužuje, pri čemu mora da izmiri i sudske takse, a teško uspijevaju naplatiti dug, pogotovo kada je riječ o penzionerima i socijalnim slučajevima. U “Toplani” su, tvrde, prinuđeni na nepopularnu opciju zapljene i prodaje nekretnina hroničnih neplatiša.

“Trenutno imamo oko 10.000 predmeta na sudu, gdje smo morali platiti sve te sudske takse i porez na dodatnu vrijednost, a sama naplata od takvih korisnika teško ide. Nerado se odlučujemo na taj potez, da dođemo na izvršenje i uzmemo  ličnu imovinu građana”, rekao je Miletić.

Dosta odjavljenih korisnika naknadno se ponovo priključilo na sistem centralnog grijanja, ističu u “Toplani”, zbog čega su krenuli u akciju kontrole takvih slučajeva. Uz asistenciju Komunalne policije, namjera im je da utvrde činjenično stanje, ko se ilegalno priključio, iako je odjavljen i ne plaća račune za grijanje.

Izvor: kozarski