U Prijedoru je danas počela vakcinacija na novom vakcinalnom punktu u preuređenom prostoru u zgradi Doma za starija lica i budući da postoji dovoljno veliki prostor, više nije potrebno čekanje i prijavljivanje porodičnom ljekaru za buster dozu, izjavila je Srni pomoćnik direktora prijedorskog Doma zdravlja Dijana Đerić.
Ona je navela da svi zainteresovani za treću dozu treba da prate plan vakcinacije koji Dom zdravlja objavljuje svake sedmice i da dođu na novi vakcinalni punkt u Domu za starija lica.

To se, kako je rekla, odnosi i na građane koji su se već prijavili za buster dozu, kao i na one koji nisu.

“Takođe, građani treba da se drže preporučenog razmaka između druge i treće doze koji smo objavili. Do sada smo radili po pozivu, kako bismo smanjili gužve i kontakte među pacijentima i građanima u našoj centralnoj zgradi, a sada za to više nema potrebe jer je novi prostor dovoljno veliki”, rekla je Đerićeva.

Ona je pojasnila da je u Domu za starija lica dio restorana pregrađen i preuređen za potrebe vakcinacije, da je ulaz bočni od zgrade u kojoj je Kolo srpskih sestara, te nema kontakata sa korisnicima ovog doma, istakavši da na punktu ima dovoljno mjesta i za čekaonicu u toplom.

“Time smo rasteretili i timove porodične medicine od poziva za vakcinaciju i molim sugrađane da imaju strpljenja prilikom pozivanja porodičnih ljekara iz svih drugih razloga, jer smo preopterećeni pogoršanom epidemiološkom situacijom”, dodala je Đerićeva.

Radno vrijeme za vakcinaciju ove sedmice je od 8.00 do 16.00 časova, a građanima su na raspolaganju vakcine “sinofarm” danas, sutra i u srijedu, “fajzer” u četvrtak /73 prve doze i 48 buster doza/, te prva komponenta “sputnjika ve” u petak.

Građani koji su vakcinisani “sinofarmom” i žele da se vakcinišu buster dozom te vakcine, mogu to učiniti četiri mjeseca nakon druge doze, za “sputnjik ve” taj period je pet, a za “fajzer” šest mjeseci.

Izvor: SRNA/kozarski