Ove godine perspektivni sportisti dobijaće stipendiju iz gradskog budžeta. Biće dodijeljeno 30 stipendija, a osim perspektivnih sportista do 18 godina starosti, pravo na stipendiju imaće i sportisti invalidi i potencijani olimpijci. Stipendiranju se najviše raduju mladi sportisti, osvajači brojnih medalja. Među njima su i stonoteniserka Marija Gnjatić i tekvondoista Božidar Pilipović, koji ističu da će im to biti velika pomoć i podstrek za budući rad.

U Gradskoj upravi ističu da je budžetom za 2022. godinu predviđeno da se za stipendije, prije svega učenika srednjih škola i studenata prvog ciklusa studija, izdvoji 800 hiljada maraka. Dio tih sredstava biće usmjeren i za stipendiranje perspektivnih sportista. U Odjeljenju za društvene djelatnosti pojašnjavaju ko ima pravo da se prijavi na javni konkurs, koji je objavljen na sajtu Grada i u „Kozarskom vjesniku“.

„Pravo na apliciranje imaju svi perspektivni mladi sportisti do osamnaeste godine života, lica sa invaliditetom i potencijalni olimpijski kandidati, za koje  ne važi ovo starosno ograničenje. U tekstu javnog konkursa obrazloženo je koja je dokumentacija neophodna za prijavu“, kaže Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Konkurs za dodjelu stipendija perspektivnim sportistima otvoren je do 7. februara.  Svi detalji regulisani su Pravilnikom o uslovima i kriterijumima za stipendiranje perspektivnih sportista Grada Prijedora. Visinu stipendije odlukom će utvrditi gradonačelnik, a sredstva će biti isplaćivana za jednu godinu, odnosno 12 mjeseci na tekući račun perspektivnih sportista.

Izvor: kozarski