Određeni političari mrze Milorada Dodika više nego što vole Republiku Srpsku samu, rekao je Srđa Trifković, srpski istoričar i publicista, gostujući u specijalnoj emisiji ATV-a posvećenoj sankcijama SAD-a.

“Tragično je da poslije tri decenije postojanja Republike Srpska  rođena u krvi u iznijeta znojem i životima mladih ljudi kada je postojalao potpuno jedinstvo o nacionalnim ciljevima je dostigla tačku gdje partije koje su osnovale Republiku Srpsku sada se praktično svrstavaju uz njene neprijatelje”, rekao je Trifković.

On ističe da je ovo je neprijateno reći, ali da kao poznavalac izraelske političke scene zna do koje mjere je Benjamin Netjanahu bio omražen kod svojih političkih neprijatelja i koliko su se trudili da ga napokon skinu sa premijerskog položaja.

“Štaviše koliko bi voljeli da ga strpaju u zatvor, ali nikome od njih svejedno ne bi palo napamet da se udruže sa Hamasom ili Hezbolahom u ostvarenju tog projekta”, kaže Trifković.

On kaže da mu je prvo prošlo kroz glavu kada je čuo za američke sankcije ATV-u jeste da se vraćamo u period Hladnog rata.

“Druga stvar koja mi je pala napamet je da se sada američko-domaće ućutkivanje nepodobnih medija širi i postaje globalno. Jer , ne zaboravimo da je u završnici predsjedničke kampanje 2020. godine njujorški list Njujork Post objavio veoma detaljan ekspoze poslovnih marifetluka Hantera Bajdena, sina tadašnjeg kandidata za predsjednika Demokratske stranke i da su istog časa svi korisnici društvenih mreža samo repostirali link za ovaj članak Njujork Posta bivali suspendovani ili su njihovi nalozi bili suspendovani”, kaže Trifković.

Kao treće, on dodaje da je ovo pucanj upozorenja Beogradu ukoliko predsjednik Vučić ispolji nedovoljan stepen kooperativnosti sa svojim zapadnim sagovornicima.

Trifković navodi da je za Republiku Srpsku izazov što u Berlinu imamo novu vladu čija je ministarka spoljnjih poslova iz reda Zelenih.

“To je najsrbofobnija stranka u Evropi”, rekao je Trifković i upozorio da se oni zalažu za BiH bez entiteta.

Izvor: ATV