Na koronu nisu imuni ni oni koji nas liječe od virusa. Potvrđuje to sve veći broj zdravstvenih radnika zaraženih koronom.

Njih više od  250 samo iz Kliničkog centra Republike Srpke trenutno je na bolovanju. Zbog toga je mnogo posla palo na njihove kolege. Iako neki rade duple smjene, brinu o puno više pacijenata nego što je prosjek, a slobodne dane gotovo da ne pamte, ipak nisu klonuli. Sav sistem i dalje normalno funkcioniše.

“I dalje rade sve ambulante, i dalje se rade elektivni prijemi u elektivne operacije, mada je situacija vrlo teška. Trudimo se da održimo i da pružimo maksimalnu uslugu, a građane molimo i apelujemo da imaju razumijevanja jer moraju duže čekati na preglede i biti strpljivi kada dođu”, kaže Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske.

Zbog velikog broja kolega koji su na bolovanju, hirurg Goran Janjić radi i u kovid i u nekovid odjeljenjima. Kaže da ni jednom zdravstvenom radniku nije lako, ali da znaju zašto posljednji atom snage ostavljaju u bolnicama.

“Danas sam glavni dežurni hirurg u Kliničkom centru za nekovid pacijente. Inače imam desetak dežurstava mjesečno i u kovid i u nekovid sistemu, između toga radimo operacije na redovnom programu, tako da sam svjedok zaista velike količine posla koju radimo”, kaže Goran Janjić, specijalista opšte hirurgije UKC-a Republike Srpske.

Od 307 hospitalizovanih zbog korone, 150 pacijenata zahtijeva neku vrstu kiseoničke podrške. Zbog sve većeg broja onih koji pristižu, sutra će biti otvoren i šesti sprat UKC-a. Prostor je obezbijeđen, a timovi su spremni. Redovan rad neće biti obustavljen,

Izvor: ATV