Сарајево - Сњежана Новаковић Бурсаћ

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u govoru pred Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope iznio svoj uskostranački politički stav, a ne stav dogovoren sa druga dva člana Predsjedništva, zloupotrebljavajući mogućnost govora u ime BiH i kršeći čak i Ustav BiH.

– Danas je politička javnost usmjerena na rad Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope bila svjedok uzurpacije i zloupotrebe ovlaštenja zastupanja pred međunarodnom zajednicom Predsjedništva BiH od strane Željka Komšića, ali i spremnosti jednog takozvanog političara da širi potpune neistine, kako o našoj prošlosti, tako i o sadašnjosti – rekla je Bursaćeva Srni.

Ona ističe da je svima već odavno jasno da je Komšić navikao na uzurpacije različitih pozicija, ali da je za širu javnost novost prezentovani kukavičluk izraženih dimenzija, koji postaje sve izraženija determinanta ovog eksponenta nezrele i nerealne politike.

– Naime, kada je nakon izdeklamovanog pripremljenog govora, zasnovanog na ličnim, odnosno bošnjačko-političkim stavovima, trebao da odgovara na pitanja poslanika, naivno se izgubila internet-konekcija u Sarajevu, pa time i mogućnost da Komšić iskorači u svijet realnih pitanja i odgovora – napomenula je Bursaćeva.

Ona je istakla da je Komšić jedan od izraženijih rušilaca institucija BiH na šta ukazuje i činjenica da je u govoru pred Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope iznio svoj uskostranački politički stav, a ne stav dogovoren sa druga dva člana Predsjedništva, kako to zahtijeva Pravilnik o radu Predsjedništva.

– Na osnovu ovakvog protivustavanog djelovanja eksponenata bošnjačke politike i njihovog insistiranja na sprovođenju unitarnog političkog programa, koji nije zasnovan na istorijskim činjenicama, ustavnoj strukturi i političkoj stvarnosti, već je isključivo usmeren na sprovođenje strategije unitarne i tzv. “građanske države”, postaje svima jasno ko u stvari narušava odnose u BiH, udaljava nas od suštinskog unutrašnjeg dogovora, pa čak i od implementacije grupe presuda Evropskog suda za ljudska prava – istakla je Bursaćeva.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom današnjem obraćanju delegatima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iznio je iskuljučivo svoje mišljenje o istoriji, trenutnoj situaciji i budućnosti BiH

Za posljednji rat Komšić tvrdi da je bio agresija susjednih zemalja, iako u Dejtonskom sporazumu jasno stoji da je riječ o nesretnom sukobu u regionu.

Komšić tvrdi da i danas susjedne zemlje pokušavaju upravljati BiH i da im je glavni alat konstitutivnost narodam koja, prema njegovom mišljenju predstavlja izvor diskriminacije BiH.

Autor: SRNA/RTRS