Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada RS na idućoj sjednici donijeti odluku o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija, koje će iznositi četiri odsto.

išković je ovo rekao danas na sastanku sa predsjednikom Udruženja penzionera Republike Srpske Ratkom Trifunovićem. Na sastanku je bio i ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović i direktor Fonda PIO Mladenom Milićem.

– Ovo je najveće pojedinačno povećanje penzija u posljednjih osam godina. Zajedno sa prošlogodišnjim uvećanjima i novim usklađivanjem, koje će Vlada zvanično usvojiti u četvrtak, penzije u Republici Srpskoj su od početka 2021. godine uvećane za oko 10 odsto – ukazao je predsjednik Vlade.

Prema njegovim riječima, na osnovu zakonske obaveze i propisanog obračuna, do kojeg se dolazi na osnovu rasta plata i stope inflacije, penzije su trebale biti povećane za 3,36 odsto, ali je Vlada, uvažavajući položaj ove populacije, odlučila da nadoknadi razliku kako bi penzije bile povećane za četiri odsto. Na godišnjem nivou, za novo povećanje penzija biće izdvojeno više od 50 miliona КM.

Predsjednik Udruženja penzionera Ratko Trifunović, zahvalio se, u ime penzionera, za novo povećanje penzija, te naglasio da je od ove godine, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, udvostručeno i budžetsko izdvajanje za liječenje i banjsku rehabilitaciju ove populacije.

– Zahvalni smo Vladi što je, u i pored epidemije korona virusa i teškoća sa kojim se suočavao cijeli sistem, uspjela da očuva stabilnost penzijskog sistema, obezbjedi redovnu isplatu penzija i njihovo, kontunuirao povećanje. Posebno nam je zadovoljstvo što najnovije uvećanje predstavlja najveće usklađivanje penzija u posljednjih desetak godina – rekao je Trifunović.

Prema podacima Fonda PIO, od 2013. godine do danas, penzije u Republici Srpskoj uvećane su za 41 odsto, što je, procentualno, više od rasta plata u posmatranom periodu.

Izvor: Srpskainfo