Sedmi u Evropi – osvanuli su Sokočani. To mjesto zauzeli su zahvaljujući hladnoći i temperaturi od -23 stepena Celzijuseva jutros, što je bila i najniže izmjerena temperatura vazduha u januaru u Srpskoj, kažu u Republičkom hidrometereološkom zavodu.

Sokočani kažu, ništa neobično, pamte i veće minuse, snijegove i oštrije zime.

“-Pod nogama šrkipi mraz, a obrve zalede, sve zaledi, brkovi zalede i kližeš se i to je sve izuzetno bilo. Veliki minusi. 

-Minus jest bio preko 20, ali šta znam, izdržavam. Za nas mlade ljude, nije problem, obučemo se fino i tako. 

-U jesen pripremimo puno mesa, rakije, krompira, sira, kajmaka svega. I onda kad bude ovo ovako studeno, kažemo domaćici – stavi u kriške na rernu, sir na sto, noge pod šporet”

Mjesto više oko šporeta tražilo se i u Han Pijesku i Šipovu gdje je izmjereno minus 19 stepeni Celzijusovih, a u većini ostalih mjesta temperatura vazduha je bila ispod minus 10. Na minus Semberci se nisu žalili.

“-Bilo je friško, ali podnošljivo, nije bilo vjetra što je najvažnije. Valjda će ovaj talas proći. 

-Za ovo doba godine, primjereno. Čak šta više prijalo je malo i bolje da malo pročisti, i vazduh i atmosferu. 

-Malo je pohladno, ali dobro. Može se preživjeti? Ma može, preživjelo se. 

-Dosta hladno, posebno za starije osobe. “

Meteorolozi do kraja mjeseca ne prognoziraju novi prodor ovako hladnog vazduha. Slijedi postepeno otopljenje.

“I dalje ostajemo u zimskim temeraturama. Već sutra, prekosutra i nakosutra ti minusi će polako slabiti. Uglavnom će temperature biti između -7 i -2 sutra, na palninana i dalje oko -15, a na istoku u jednom dijelu sarajevsko-romanijske regije, gornjeg Podrinja oko -10”, kaže Igor Kovačić, hidrometeorološki Zavod Republike Srpske.

Vozači koji su poranili, poslali su nam fotografije koje su na termometrima u automobilaima kroz Čađavicu pokazivale -27, a na Sitnici čak -29,5. Struka kaže da se ne radi o profesionalnom mjerenju. Meteorolog Kovačić objšnajva da se radi  o tzv. mrazištima na kojima se bilježe temperature niže od onih zvanično izmjerenih.

Izvor: ATV