U Janji kod Bijeljine još bruje o prošlogodišnjoj policijskoj akciji. Kod jednog od njihovih komšija pronađena je vikendica puna naoružanja i vojne opreme. Dok čekaju početak suđenja Nedžadu Marošliću, zvanom Nindža, mještani i dalje strahuju da ovo nije izolovan slučaj.

„Ima li nesigurnosti?

Normalno da ima. To treba sprečavati što prije. Tako je to vazda i svugdje.“

„Normalno da treba sankcije poduzeti, poduzeti, policija da radi svoj posao“ 

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević kaže da je ovo ozbiljan incident, sa potencijalno dalekosežnijim posljedicama. Zato je kaže nevjerovatno da se niko od bošnjačkih političara i predstavnika međunarodne zajednice nije oglasio po ovom pitanju.

“Za njih je recimo mnogo veći incident crtanje grafita i puštanje uvredljive muzike i slično što je jedna doza licemerja koje ja ne mogu svakako da prihvatim”, kaže Đurđević.

Đurđević kaže da je nejasno da se na neke probleme drže zatvorene oči, dok se s druge strane svim silama pokušava unijeti nemir pa čak i tamo gdje nema mjesta za tenzije.

„U naš grad su konkretno dolazili razni Džaferovići, Izetbegović i slični i govore nama ovdje kako mi treba da živimo, što je opet kažem krajnje licemerno. Bilo bi dobro s njihove strane da barem jedan pozitivan primjer u Federaciji gdje srpska zajednica može da normalno da živi. Isto tako ni oni koji su došli sa nekom ratno huškačkom retorikom, sa zapaljivom pričom i koji su otišli nakon toga nisu ništa dobro napravili ni našem gradu ni našim sugrađanima”, ističe Đurđević.

Bijeljina je jedan od gradova u kome svi narodi svih pripadnosti žive u korektnim odnosima, dok u FBiH skoro da i nemate integrisanu zajednicu srpskih povratnika i ljudi ne mogu da ostvare svoja osnovna prava, podsjeća Đurđević. Zato kaže da je vrlo zabrinjavajuća želja drugih koji nikako ne mogu biti primjer, da se taj sistem u gradovima Srpske poremeti.

Izvor: ATV