Sramotan odgovor Udruženja “BH novinari” stigao je na naše pitanje o uvođenju sankcija ATV-u. Ne samo da je bilo kakva osuda uvođenja sankcija izostala nego su na neki način i po njima i dobro došle. Bez ikakvih argumenata i dokaza predsjednik ovog Udruženja dao je sebi za pravo da iznese gomilu optužbi na račun ATV-a. Baš kao što je uradila i američka administracija.

Priznaju iz Udruženja i da se ovim pitanjem nisu ni bavili, jer ga niko nije ni predložio.

“Nisam obradovan uvođenjem sankcija, bez obzira o kojoj se medijskoj kući radi. Međutim, jasno je da sankcije nisu posljedica novinarskog rada, komentara, izvješataja, analiza vođenja itd, već se odnose na odluke uprave, usko povezane sa aktuelnom vlašću u Republici Srpskoj. U Udruženju smo naravno upoznati sa činjenicom da je Uprava ATV dobijala različite poslove na tenderima okončanim direktnom pogodbom, što je isključivalo druge medijske kuće. Jasno je da je i rad redakcije ATV u značajnoj mjeri bio uslovljen odlukama uprave i karakterom novca. Udruženju “BH novinari” je poznato da ATV u ranijim prilikama nije objavljivao informacije o dobijenom budžetskom novcu, iako je izvještavao o tome koliko su drugi dobili. Ono što meni kao novinaru najviše para oči jeste da je uprava na izvjestan način žrtvovala novinare i novinarski profesionalizam za interese vlasti. U svemu tome, na žalost, čini se da će upravo novinari snositi najteže posljedice”, rečeno je iz Udruženja.

Nezahvalno je komentarisati tuđe izjave, ali najbolji komentar na rad Udruženja koje se finansira od Amerike ili Evropske uniije jeste reaktivacija rada Udruženja novinara Republike Srpske, kaže predsjednik ovog Udruženja. Neprimjereno je kaže da takva Udruženja glume savjest novinarske zajednice. Ponavlja i da ne smijemo upasti u zamku i pomisliti da su američke sankcije znak da Amerika brine o korupciji kod nas niti ih smije opravdati neko ko se predstavlja kao suverenista.

“Potpuno je jasno da se javnost iscpljuje nekakvom individualnom zaštitom određenih sukoba novinara i predstavnika vlasti ili tajkuna s jedne strane, a neka strukturna pitanja kao što je slučaj ATV-a se ostavljaju po strani”, kaže Danijel Simić, v.d. predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

Za našu TV kuću ovakva reakcija bh udruženja nije iznenađenje. Navikli smo da reaguju i na banalnije stvari koje se dese novinarima, ali zavisi iz kojih medijskih kuća dolaze. Nije prvi put da na prijetnje i uvrede novinarima ATV-a rekcija ovog Udruženja izostane.

“Navikli smo da Udruženje reaguje na probleme što i treba, ali prilično smo iznenađeni da nisu regaovali s obzirom da je to jedini medij koji je pod sankcijama, očekivali smo reakciju”, kaže Nataša Milojević, novinar ATV-a.

Biti pod bilo kakvim sankcijama nije prijatno, ali to je samo ojačalo našu borbu sa istinom i traženjem informacija. Sve to i dalje radimo bez ikakvih saznanja i dokaza zašto smo uopšte pod sankcijama.

“Nije nas zatrašilo radimo kao i dosad svoj posao i u nama je proradio novinarski inat da još više istražujemo neke priče”, poručuje Marijana Iveljić, novinar ATV-a.

Iako se i američka administracija, a i bh udruženje pravdaju da se sankcije ne tiču novinara jasno je da to nije tako. Da su i te kako usmjerene na novinare i novinarski rad jasno je dokazuje i podatak, da nam je ekspresno obrisan youtube kanal, zaprijećeno brisanjem domena, ali i obrisana andorid aplikacija.

Izvor: ATV