Nedavno se gradonačelnik Draško Stanivuković putem svog Fejsbuk profila pohvalio kako je ispunio 85 posto datih obećanja. Čak 85. Krenućemo redom. Brojimo jedno po jedno predizborno obećanje koje je građanima dao, a ispunio nije.

Sistem u kojem se pojedinac neće razlikovati po bilo kojoj osnovi, pogotovo ne po političkoj pripadnosti, obećavajuća neradna nedjelja, neće biti moguće da neko prima pet ili šest plata iz budžeta, stvoriće bolje uslove za razvoj ekonomije, nove poslove i odlične plate, zatim, uštede od osam miliona maraka boljom organizacijom u Gradskoj upravi gdje će smanjiti broj koordinatora, odjeljenja, savjetnika, kabineta… Samo su neka od najzvučnijih obećanja.

,,Racionalnim postavljanjem ove organizacije mogu se, za jedan mandat, napraviti uštede od osam miliona maraka’’, precizirao je Stanivuković.

Brojimo dalje.

Vrtić za svako dijete u gradu, bilo je sljedeće obećanje.

,,Ukoliko nema mjesta u javnim vrtićima, djecu ćemo moći da upišemo u privatne, a grad će subvencionisati razliku u cijeni. Time ćemo u prvoj godini mandata trajno riješiti liste čekanja naše djece za upis u vrtić’’, govorio je on, a sada gazi drugu godinu mandata.

Zatim transparentnost Gradske uprave bilo je sljedeće obećanje prvog čovjeka Banjaluke. Tvrdio je da će prikazivati svaki račun, trošak, svaki ugovor koji Grad sklopi.

To se obećanje, međutim, nije ispunilo.

Podsjećamo, Stanivuković je tajno potpisao preskup ugovor sa ,,Kozaraputevima’’, za izvođenje dodatnih i nepredviđenih radova na mostu u Srpskim toplicama, gdje je izdvojio 330.000 KM sa uračunatim PDV-om. Tada je primijenjen krajnje netransparentni pregovarački postupak bez obavještenja javnosti.

Zatim, u ranijim pisanjima medija, prisjećamo se edukacije rada u Excel programu za osam zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka, za koju su rekli da je donacija gradskog menadžera Bojana Kresojevića. Bio je to loš pokušaj da se sakrije još jedno neregularno trošenje javnog novca. Nakon prvog časa, održanog u prostorijama Gradske uprave, zaposleni su informisani da je besplatna prva prezentacija, a da će ostalo morati sami da plate. I tako u nedogled.

Među posljednjim obećanjima je da će izgraditi opštu bolnicu u gradu i uvesti besplatan prevoz za penzionere i đake, a sredstva za to planirao je uštediti reorganizacijom Gradske uprave. Jedino što je uspio je da primi preko 60 ljudi bez konkursa i to isključivo stranačkih kolega.

Više nije moguće očekivati ispunjenje navedenih obećanja, a građani i sami često prave selekciju neispunjenih obećanja čija realizacija se očekivala u toku 2021. godine. Iako je obećavao ’’kule i gradove’’, za prvu godinu mandata nije ništa riješio, ali i dalje nastavlja sa istim političkim porukama i obećanjima. I dalje su tu konkretna obećanja i još konkretnije laži.

Izvor: banjaluckeprice.net