Povodom 20-godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u Savjetu Evrope predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održao je govor u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, gdje je iznio niz skandaloznih tvrdnji.

U neusaglašenom i neodobrenom govoru od strane Predsjedištva BiH, Komšić je iznio lične stavove, i pri  tome osporio konstitutuvnost naroda u BiH i sam Dejtonski mirovni sporazum.

On se prisutnima obratio putem Zuma, jer je, kako je objasnio, pozitivan na koronavirus.

Rekao je da je Ustav BIH, definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, oktroisan ili nametnut i nije bio izraz demokratske volje građana BiH.

Osporio konstitutivnost naroda u BiH

Naglasio je da, umjesto da Ustav evoluira prema demokratskim standardima i vrijednostima, aktivne etničke politike u BiH kreiraju vještački podijeljeno i segmentirano društvo u kojem dominira pripadnost nekoj od etničkih zajednica, kao jedini validan iskaz za političko djelovanje.

– Njihov povod za takve ambicije krije se u tom nesretnom terminu ‘konstituentnosti’, koji jeste spomenut u Ustavu BiH, ali u njemu nije nigdje pravno razrađen, niti je rečeno ili utvrđeno šta to zapravo znači, rekao je Komšić.

Dodao je da se zato javila nova praksa da se kroz korištenje tog termina ostvaruju različiti politički ciljevi, u čemu učestvuju domaći politički akteri uz podršku iz susjednih zemalja.

„Ja sam po nacionalnosti Bosanac i Hercegovac“

Dodao je da takve politike idu toliko daleko da negiraju postojanje bosanskohercegovačke nacije, već svaki izraz nacionalnosti žele prikazati kroz etničko porijeklo.

„Želim danas kazati da sam ja po nacionalnosti Bosanac i Hercegovac i etnički Hrvat, jer je nacija izraz pripadnosti vlastitoj državi. Susjedne zemlje negiraju bosanskohercegovačku naciju, nastojeći iskoristiti etničke identitete u mojoj zemlji u njihovu korist, stvarajući takav ambijent da bismo mi, Bosanci i Hercegovci trebali njih pitati za saglasnost, smijemo li uopšte po nacionalnom opređeljenju biti Bosanci i Hercegovci, rekao je Komšić.

Osporio način glasanja u Fotro

U nastavku je govorio o samom sistemu odlučivanja, rekavši da se postojanje bilo kakve većine u Predstavničkom domu PS BiH u cijelosti poništava kroz „entitetsko glasanje“ ili kroz Dom naroda PS BiH.

– Da li je takvo nešto izraz liberalne demokratije? Naravno da nije, jer je očito da politička manjina može zakočiti donošenje bilo kojih odluka na štetu političke većine, sve dok se toj manjini ne udovolji, rekao je Komšić te dodao da se BiH kroz separatističke aktivnosti drži u političko-talačkoj krizi, naveo je Komšić.

Dodao je da primjena koncepta „konstituentnih naroda“ i etničkog glasanja služi samo namjerama da se BiH destabilizuje i spriječi njen napredak.

  •  Ovdje se stoga radi o zloupotrebi prava ‘konstituentnih naroda’ radi sprečavanja BiH da postane dio civilizovane zajednice evropskih parlamentarnih demokratija i kako moja zemlja nikada ne bi mogla postati članica Evropske unije. Takve politike imaju namjeru od moje zemlje napraviti teritoriju nad kojom će uticaj imati strani režimi, bilo ekonomskim putem, bilo stvaranjem novih ‘Transdnjestrija’ na Zapadnom Balkanu od jednog dijela moje zemlje, rekao je Komšić.

Pozvao na odbacivanje dijaloga

Na kraju je zamolio prisutne da ne prihvate takvu vrstu diplomatskog razgovora, jer se time nanosi šteta BiH i njenim građanima, te istakao da je potrebno ostvariti jednakost građana BiH kako bi se stvorilo društvo jednakh šansi.

– Najzad, izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH ne mogu biti obavljene ako se u tim izmjenama neće uvažiti temeljni principi liberalne demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, jer sve drugo, moju zemlju vodi u dodatnu nestabilnost, a time i u nestabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Svi mi dobro znamo da je građanin, pojedinac, nosilac suvereniteta svoje zemlje, što se isto mora primijeniti i u BiH. Koristim ovu priliku da vas sve zajedno zamolim da ne pristajete na sve one diplomatske i političke razgovore, kojim žele nanijeti štetu Bih, naveo je Komšić.

Izvor: novosti