Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nastavlja praksu ponižavanja domaćih institucija i rušenja najviših akata, a priznanjem u Strazburu da njemu konstitutivnost ne znači ništa, potvrdio je da takvi kao on zapravo ruše zemlju i mir te da je tu ključ problema.

Stav je to sagovornika “Glasa Srpske” koji su ostali iznenađeni riječima koje je Komšić, koji je hrvatski član Predsjedništva BiH, upotrijebio kada se juče obraćao na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, pri čemu govor, iako nalažu pravila, nije usaglašen u Predsjedništvu BiH sa druga dva člana.

Komšić je povodom 20. godišnjice od prijema BiH u Savjet Evrope održao govor i to putem “Zum” aplikacije, jer je pozitivan na “kovid 19”, a i ovu je priliku iskoristio da bi zacementirao svoje stavove o tome da BiH treba da bude postavljena na građanske principe. On je, između ostalog, ocijenio da su konstitutivnost i domovi naroda alati susjednih zemalja da BiH ostane nefunkcionalna. Podvukao je i da aktivne etničke politike u BiH kreiraju vještački podijeljeno i segmentirano društvo u kojem dominira pripadnost nekoj od etničkih zajednica, kao jedini validan iskaz za političko djelovanje te da se povod za to krije u “tom nesretnom terminu konstituentnosti”.

Prema njegovom viđenju koncept “konstitutivnih naroda” i etničkog glasanja služi samo namjerama da se BiH destabilizuje.

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić za “Glas Srpske” je podvukao da ne zna o čemu Komšić priča, odnosno ni kako može takve netačne stvari da izgovara. Lukić, koji je bio i dio delegacije na pregovorima u Dejtonu te 1995. godine, dodaje da ne zna ni kakvog je obrazovanja Željko Komšić.

– Ili se radi o istorijskom bezobrazluku, ljudskom prostakluku ili bosanskom fundamentalizmu. Konstitutivnost za Komšića očigledno nije ništa, a konstitutivnost je ta koja drži BiH već dugo na okupu da se ne bi podijelila po nacionalnim šavovima. Konstitutivnost je donijela, ne samo mir na ove prostore, a kada je bila eliminisana, kao 1991. i 1992, izbio je građanski rat. Elementarno uman čovjek, moralan i politički pošten čovjek bi to morao da zna, prizna i uvaži. Komšićevi stavovi su potpuno disfunkcionalni i takvi kao Komšić su glavna prepreka da se u BiH živi kako treba, uz međusobno razumijevanje i uvažavanje identiteta, posebnosti i interesa. Sve ono što je zapravo dobro za Komšića je loše i to najbolje govori o njegovoj trajnoj nesposobnosti da se bavi ozbiljnijom političkom funkcijom u BiH – istakao je Lukić.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać, koja je član domaće parlamentarne delegacije u Strazburu, kaže da je Komšić ponovo iznio uskostranački politički stav, zloupotrebljavajući mogućnost govora u ime BiH i kršeći i Ustav.

– Svjedočili smo uzurpaciji i zloupotrebi ovlašćenja zastupanja pred međunarodnom zajednicom Predsjedništva BiH od strane Željka Komšića, ali i spremnosti takozvanog političara da širi potpune neistine, kako o našoj prošlosti, tako i o sadašnjosti – rekla je Bursaćeva Srni.

Ističući da je svima odavno jasno da je navikao na uzurpacije različitih pozicija, dodala je da je za širu javnost novost prezentovani kukavičluk.

– Kada je nakon izdeklamovanog pripremljenog govora, zasnovanog na ličnim, odnosno bošnjačko-političkim stavovima, trebalo da odgovara na pitanja poslanika, naivno se izgubila internet konekcija u Sarajevu pa time i mogućnost da Komšić iskorači u svijet realnih pitanja i odgovora – napomenula je Bursaćeva.

Izvor: Glas Srpske/ATV