Želim da javnosti stavim do znanja da se nakon brojnih prijetnji, ugrožavanjem moje bezbjednosti i života, o čemu su u toku brojne istrage, ali i presude za osobe koje su to pokušale, sada se ponovo pokušava direktno dovesti u pitanje moja lična bezbjednost političkom zloupotrebom od strane pravosudnih institucija.

Zbog toga ću osobe koje u tome učestvuju smatrati lično odgovornim jer su nesporni krivci za produženo targetiranje i izlaganje medijskom linču koji služe, ne samo političkoj diskreditaciji, već i za izlaganje direktnoj opasnosti progona, praćenih pozivima na ubistvo koji su dokumentovani.

To je saopštio predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, povodom hapšenja pa puštanja na slobodu vozača Milana Jašarevića.

– Milan Jašarević je službenik Republičke uprave Civilne zaštite RS koji je stavljen na raspolaganje timu za praćenje mjera Republičkog štaba i najčešće je vozio šefa tima, to jest mene lično. Opšte je poznato da se u slobodno vrijeme Milan Jašarević uvijek nalazio u mojoj blizini, naročito u Sarajevu kada bih bio izložen brojnim prijetnjama, neprijatnostima ili opasnosti. Uprkos mnogim prijetnjama i stalnom ugrožavanju bezbjednosti za koje postoje brojni dokumenti u nadležnim službama Republike Srpske i BIH, poznato je i to da ja nikad nisam imao obezbjeđenje. Ne znam kome je palo na pamet da Milana Jašarevića, porodičnog čovjeka bez mrlje, oca troje maloljetne djece, povezuje sa bilo čime u bilo kakvoj aferi ili procesu, maltretira njegovu porodicu, maloljetnu djecu i roditelje. Jer, sigurno da se radi, ili o nevjerovatnoj greški, ili svjesnoj namjeri da se njemu nepotrebno nanese  zlo, nastavi moje targetiranje i izlaganje opasnosti, te izazovu i političke afere i implikacije prema meni, što je suprotno ulozi pravosuđa – kaže Stevandić.

Prema njegovim riječima, ovo je takođe znak da se kompletna afera oko Instituta za javno zdravstvo RS pretvara u predizbornu kampanju, sa ciljem „diskreditacije nepodobnih ili nezavisnih, tako da se ne samo krše sva prava normalnih i neosuđivanih ljudi, o čemu je svjedočila i odluka Ustavnog suda“.

– Spektakli sa pretresima i ritualnim hapšenjima, zastrašivanjem ili iznuđivanjem lažnih iskaza i ucjene, pretvaraju pravosuđe u divlji zapad. Nikad se nisam miješao u sudske procese, niti vodio harange plasirajući laži, a dobio sam sve procese kada sam podnosio tužbe protiv takvih osoba. Nastaviću, ali moram napomenuti da se pored iznošenja laži i kreiranja afera, ovaj put radi i o svjesnom izlaganju riziku moje lične bezbjednosti. To dobro razumiju paraobavještajni centri u Sarajevu i možda se upravo njima ovakvim postupcima šalje važan signal – kaže lider US.

Kako kaže, flagrantna i maliciozna ugrožavanja prava neosumnjičenih ili osumnjičenih se kombinuje sa prljavom medijskom kampanjom i harangom, kojoj se posvetilo više pažnje nego pravnom procesu, odnosno optužnici ili suđenju.

-Kao čovjek koji nikada nije bio ni osumnjičen niti osuđen, sa pravom ću preduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti i sve za šta normalan čovjek, kome pokušavaju ugroziti integritet, porodični mir i bezbjednost, može da učini i to protiv svakog ko me ugrožava, te upoznati javnost, prijatelje i zainteresovane za obezbjeđivanje pravne i lične sigurnosti, ne samo mene, već svakog građanina Republike Srpske, vezano za zloupotrebu pravosuđa u pravcu pravljenja afera predizbirnog karaktera ili ugrožavanja života. Ovo je posebno važno jer medijsku kampanju takvom pravosuđu vode osobe viseštruko presuđene da iznošenje laži – zaključuje Stevandić.

Izvor: Srpskainfo