Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da odbijanje lidera SDA da se obrati na posebnoj sjednici parlamenta Srpske pokazuje da Bakir Izetbegović priželjkuje da intervencionizam međunarodne zajednice i neokolonizatora bude iznad demokratije i dogovora u BiH.

To nikada neće dočekati i sa takvim njegovim stavom svaki dan je manje BiH – rekao je Žunić Srni.

Žunić je istakao da, realno, nije ni očekivao da Izetbegović dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske i da se obrati jedinom zakonodavnom tijelu koje funkcioniše u BiH.

– Poznato je da su Izetbegovićev i stav političke partije kojom rukovodi da Republika Srpska i Narodna skupština ne treba ni da postoje. Narodna skupština je organ koji je uvijek slao poruke usmjerene ka dogovoru naroda i strana u BiH, ali očito da sa druge strane nema želje da se kriza u BiH rješava na demokratski način i kroz dijalog – rekao je Žunić.

On je ocijenio da je veći problem od toga što se Izetbegović neće obratiti u Narodnoj skupštini stav opozicije u Srpskoj koja ima skoro identične stavove u vezi sa rješavanjem evidentne političke krize u BiH.

– Vidjeli smo da pojedinci iz opozicije u Srpskoj pozivaju na razgovor sa nepriznatim gospodinom Kristijanom Šmitom i priželjkuju sankcije Miloradu Dodiku, očekujući da će tako doći na vlast u oktobru ove godine – naveo je Žunić.

On ističe da je sreća da se o politici i budućnosti Republike Srpske neće pitati ni Izetbegović ni njegovi istomišljenici iz opozicije u Srpskoj, već će građani na demokratskim izborima glasati za one koji štite Srpsku, ali i svakog čovjeka koji živi u njoj, bez obzira na to kako se zove i preziva.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović uputio je pismo predsjednicima SDA Bakiru Izetbegoviću i HDZ-a BiH Draganu Čoviću u kojem ih poziva da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici parlamenta Srpske posvećenoj razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH.

Izetbegović je u odgovoru na poziv zatražio da se povuku zaključci Narodne skupštine i dodao da će SDA predstavljati poslanici ove stranke u parlamentu Srpske.

Autor: SRNA/Srpskainfo