Svetosavska akademija, koja se tradicionalno organizuje u čast prvog srpskog prosvjetitelja i arhiepiskopa Svetog Save, ove godine nosila je naziv “Putovanja Svetog Save” i sinoć je održana u sali Pozorišta “Prijedor”.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor čestitao je svim učenicima i prosvjetnim radnicima školsku slavu, Svetog Savu. On je izrazio zadovoljstvo što su među dobitnicima Svetosavske nagrade, koju dodjeljuje resorno ministarstvo, i prosvjetari iz Prijedora koji, kako je rekao, na najbolji način promovišu ime svog grada.
“Večeras smo se okupili u čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, utemeljivaču Srpske pravoslavne crkve. Srbi su narod koji ima svoju tradiciju, vjeru i korijene. Treba da nastavimo put Svetog Save. Možemo opstati samo ukoliko budemo poštovali sve ono na što nam je on ukazivao. Želim da izrazim zahvalnost svim prosvjetnim radnicima na njihovom trudu, radu i zalaganju, koji su godinama pomagali i obrazovali naše učenike. To je veliki doprinos kako društvu tako i državi u cjelini. Grad Prijedor je dodatno izdvojio sredstva u budžetu i uspjeli smo isplatiti sve stipendije za naše učenike i studente. Tako će biti i u budućnosti”, rekao je Javor.
Na pitanje šta je stvarno naslijeđe Svetog Save pokušao je u prvom dijelu svoje besjede nazvanom “Naslijeđe Svetog Save, pogled iz 2022.” da pruži odgovor besjednik na ovogodišnjoj akademiji je istoričar i profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković.

” Da li smo se ponašali kao pravi nasljednici ili smo se možda ponijeli kao neozbiljni pa možda čak u nekim segmentima i bahati potomci. Sjetimo se srpskog jezika a naročito srpskog pisma, ćirilice, prema kojima se ponašamo vrlo neodgovorno, a postoje i neke druge stvari kao što je, prije svega, pripadnost pravoslavnoj crkvi, svetosavskoj pravoslavnoj crkvi koju je on osnovao i vidimo da se tu u stvari u posljednjih 30 godina, možda ne onom brzinom koju bi neki od nas željeli, ipak postavljaju na svoje mjesto”, istakao je Ković.
On je dodao da je potrebno da vidimo šta je naslijeđe, kako smo se ponijeli i da li danas mjerimo sebe i svijet oko nas Savinim mjerilima.
Na Svetosavskoj akademiji večeras je nagrađeno 18 učenika prijedorskih osnovnih i srednjih škola, koji su učestvovali na konkursu za najbolji likovni rad i najljepši ćirilični krasnopis o Svetom Savi. Konkurs je raspisala Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor, pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.
“Po prvi put smo raspisali javni konkurs povodom proslave Savindana. Veoma mi je drago što smo imali veliki odziv učenika, a žiri je birao među stotinjak radova. Nagrađeno je po devet učenika iz osnovnih i srednjih škola. Želja nam je da uveličamo ovaj veliki dan i praznik za Srbe, jer je Sveti Sava bio srpski svetitelj, prosvetitelj i učitelj”, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.
U programu Akademije učestvovali su Gradski hor “Prijedor” na čelu sa dirigentom Aljošom Novakovićem i akademski umjetnik solo pjevač Milica Stijepić Ivić.
Prvi pisani tragovi o proslavljanju Svetog Save, srpskog prosvjetitelja i duhovnog oca, u Prijedoru datiraju od 1892. godine, kada je, po starom 14., a pa po novom kalendaru, 26. januara održana održana svetosavska zabava. Na toj zabavi đaci Srpske osnovne škole i Srpskog pravoslavnog pjevačkog društva “Vila” izveli su himnu Sv. Savi i još nekoliko kompozicija posvećenih ovom velikom svecu.
Svetosavske svečanosti su ove godine u Prijedoru , zbog aktuelne epidemiološke situacije, skromnije organizovane, a Svetosavski bal je otkazan.

Izvor: prijedorgrad