“To su izvori njemačkog, nacističkog porijekla, hrvatskog, ustaškog porijekla, bugarskog, četničkog, partizanskog koji su nedvosmisleni u tome da se radio o preko 700.000 žrtava, a na teritoriji NDH i više, od čega je ogroman broj stradao u Jasenovcu”, zaključio je prof. dr Miloš Ković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, u „napadu“ empatije povodom Međunarodnoga dan sjećanja na žrtve Holokausta, istakao je da se treba prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kom su ubijene – hiljade Jevreja, Srba, Roma i hrvatskih antifašista i demokrata.

Hiljade… Ne više ni desetine hiljada, kako to pokušavaju nametnuti brojni „istoričari“ i mediji iz regiona, a nažalost – i neki iz Srbije.

Tako se Plenković, poslovično „dobronamjeran“ i „pravdoljubiv“, ponovo narugao ogromnoj žrtvi koju je podnio dominantno srpski narod u zloglasnoj hrvatskoj „fabrici smrti“, poznatoj po preko 50 načina za likvidaciju i mučenje Srba i logoru za djecu!

„Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske istorije, a trajno sjećanje i oštra osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja”, poručio je.

Istupi ovakvih „filantropa“ opominju da moramo čuvati istinu, uspomene na naše mučenike. Ne smijemo ih, prepuštajući ih zaboravu, „ubijati“ ponovo.

Nedavno su, na pokušaje umanjivanja broja žrtava ustaških zločina u Jasenovcu članovi SANU, profesori savremene nacionalne istorije na univerzitetima u Srbiji i Republici Srpskoj uputili javnosti protestno pismo, istakavši da se sistematski izbjegava i ne pominje ogroman broj izvora koji govore o stotinama hiljada žrtava.

„To su izvori njemačkog, nacističkog porijekla, hrvatskog, ustaškog porijekla, bugarskog, četničkog, partizanskog koji su nedvosmisleni u tome da se radio o preko 700.000 žrtava, a na teritoriji NDH i više, od čega je ogroman broj stradao u Jasenovcu“, zaključio je prof. dr Miloš Ković.

Izvor: IN4S