U memorijalnom Muzeju na Kozari prikazan je dokumentarno- igrani film „Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“, te predavanje o stradanju žrtava civilnog stanovništva u sistemu jasenovačkih logora i na Kozari tokom Drugog svjetskog rata.

Ovu tribinu je u saradnji sa Memorijalnim muzejom na Kozario organizovao Muzej žrtava genocida, a povodom 30 godina od osnivanja ove institucije u Beogradu.

Kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina kaže da se ovaj dokumentarni film može da koristiti u školama sa ciljem da se učenicima približi ovaj dio srpske istorije.

– Jednostavno da bi se bolje upoznali da bi objektivnije sagledali targediju našeg naroda, stardanja tokom Drugog svjetskog rata da bi vidjeli na koji način bi trebalo da pristupimo sjećanju na žrtve Drugog svjetskog rata da ih pamtimo po imenu i prezimenu da vidimo kako su oni i zbog čega su stradali, na koji način su stardali da su to bili ljudi, djeca profesori, đaci – istakao je on.

Stradanje naroda u Drugom Svjetskom ratu ne može se posmatarti samo na jednom području, već bi to trebalo učiniti za prostor čitave Evrope. Istoričar i kustos Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković ističe da je vrijeme da se priča i o civilnim žrtvama, a ne samo o vojnicima.

– Da shvatimo kako su ti ljudi pružali otpor na svoj način, kako su pokušavali da prežive, jer to je vrsta otpora dakle sama činjenica da neko hoće da vas uništi, a vi hoćete da preživite tu je otpor i da razvijemo jednu dozu empatije prema njima – rekao je Radojković.

Iz Memorijalnog muzeja na Kozari poručuju da je ovo početak saradnje sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda. Istoričar Memorijalnog muzeja na Mrakovici Boris Radaković kaže da ove dvije ustanove pripremaju izložbu povodom 80 godina od Kozaračke ofanzive.

– Sve u cilju širenja znanja o stradanju srpskog stanovništva na prostoru Nezavisne države Hrvatske, ali i na prostoru čitave porobljene Jugoslavije gdje se nalazio srpski narod i bio podložan stradanju raznih formacija kako NDH tako i ostalih okupatorskih ili domaćih fašističkih formacija na prostoru nekadašnje Kraljevine Jugoslavije – kaže Radaković.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je u ime Gradske uprave poželio dobrodošlicu stručnjacima Muzeja žrtava genocida.

– Krajnje je vrijeme da se mi odredimo prema svojoj prošlosti na pravi način i da se jasno odredimo prema svima  koji su nama činili brojne zločine u prošlosti, a mi Srbi u Krajini najbolje znamo ko je ko i kakav je ko – rekao je Kovačević.

Projekcija dokumentarnog filma „Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ na Kozari je nakon Srbije, prva projekcija na prostoru Srpske. Ovaj film dostupan je i na jutjub kanalu Muzeja žrtava genocida. Naredni njihov dokumentarni film biće o stradanju srpskog naroda u jamama na podrčju Bosne i Hercegovine tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Srpskainfo