Na meti američkih sankcija našao se i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija i njegova supruga. On u emisiji “Dosije” ističe da je cilj ovih sankcija da se zastraše drugi.

“Očekivao sam. Oni su dugo najavljivali da će upotrijebiti mehanizam svoje spoljne politike i identifikovali su ljude iz srpskog korpusa koji su eksponirani čijim sankcionisanjem se mogu ostvariti prijetnje drugima. Nisu ni predsjednik Dodik, ni Milan Tegeltija nisu oni cilj, jer kad date čovjeku sankcije već ste ga sankcionisali. Cilj su oni drugi kojima je ovo poruka da ih uplaši, kao npr. ATV. Ona je sada prijetnja svim drugim medijskim kućama, pazite šta radite inače ćemo vam uvesti sankcije.

On kaže da ga nisu uplašile jer čovjek mora da bude spreman na posljedice zbog onoga što radi iz ubjeđenja i ako vjeruje da je to ispravno.

“Stejt department je ministarstvo spoljnih poslova i njihovo djelovanje je kao kada bi Bisera Turković nekome uvela sankcije jer bi za nekoga utvrdila da je korumpiran”, kaže Tegeltija.

Postoji simbioza između političkog Sarajeva i američke Ambasade, ističe Tegeltija i poručuje da sankcije kao djelovanje američke sporne politike nisu sporne, ali izbori pod kojima to rade bez suđenja i postupaka su neprihvatljivi.

“Može li SAD da ovakve sankcije uvede nekom svom građaninu? Ne može, ne može ni da zamisli. Međutim, to može da radi ovdje u BiH. To nema nikakve veze sa pravom nego je to instrument spoljne politike SAD-a. O tome govori presuda Saveznog suda SAD-a kada su neki ljudi pokušali da obore te sankcije. Savezni sud se našao nenadležnim za to. Rekli su da ne mogu ispituju sankcije koje uvodi Stejt department ili Ministarstvo finansija, zato što to nisu posljedice utvrđenih činjenica i suđenja, to je instrument američke spoljne politike i spadaju pod tu kategoriju, jer nemate presudu na koju se možete žaliti”, kaže Tegeltija.

On ističe da smo mjesecima imali prijetnje sankcijama Dodiku ukoliko ne uradi ono što oni žele. Ali ako ste sankcionisani zbog korupcije, nije važno šta ćete uraditi, onda je korupcija postojala i prije i poslije, ističe Tegeltija.

“Dodik nije podlegao tim pritiscima i zbog toga snosi lične posljedice, kao i ATV”, rekao je Tegeltija.

Sankcije je dobila i Tijana Tegeltija, supruga Milana Tegeltije koji poručuje da čak i ako je on nešto i odgovoran, nigdje na svijetu nije prihvaćena odgovornost za drugog.

“Imate Tijanu Tegeltiju koja snosi sankcije zato što je moja supruga”, kaže Tegeltija.

On istiže da sankcije nisu dio demokratskog života i da se Amerika iznutra i njena spoljna politika ne mogu porediti.

Izvor: ATV