Republičko javno tužilaštvo RS pustilo je na slobodu saobraćajne policajce S.K. i D.K. koji su uhapšeni zbog primanja mita i zlupotrebe službenog položaja u akciji “Presretač”.

Portparol RJT Dragica Tojagić kaže da je nakon saslušanja tužilac odlučio da se policajci brane sa slobode.

– Imajući u vidu navode odbrane osumnjičenih, te dokumentaciju koja je pribavljena u pretresima odlučeno je da se osumnjičeni puste da se brane sa slobode, jer nisu postojali razlozi za određivanje mjere pritvora – rekla je Tojagić.

Ona kaže da se policajci terete da su 2. oktobra u Prijedoru, kao službena lica sa službenim vozilom, odnosno presretačem u kojem se nalazi video nadzor, evidentirali prekršaj prekoračenja brzine.

– Zaustavili su vozilo i kontrolisali vozača, kome su predočili učinjeni prekršaj. Saopštili su mu da je novčana kazna znatno veća od propisane, tražeći od vozača novac kako bi mu oprostili kaznu za učinjeni prekršaj. Novac su uzeli i prisvojili – rekla je Tojagić.

Ona pojašnjava da su policajci, kako bi opravdali neizdavanje prekršajnog naloga, zaustavili drugo vozilo i vozaču saopštili da je učinio prekršaj nevezanja sigurnosnog pojasa, dok su u nalogu napisali prekoračenje brzine koji vozaču nisu uručili, već su mu dali samo uplatnicu sa instrukcijama za uplatu.

– S.K. je osumnjičeni i da je u više navrata, od osoba koje su zaprimile obavijest o prekršaju za brzinu i došle u stanicu da to izmire, zahtjevao i primao novac kako bi on platio kaznu, prikazajući u evidencijama da je prekršaj učinjen od strane druge osobe – saopštilo je Tužilaštvo.

Na taj način je, kako navode, sebi pribavio imovinsku korist zadržavajući cijeli ili polovinu novčanog iznosa kazne, dok bi drugu polovinu uplaćivao za glavni prekršaj, evidentirajući dug zbog isteka važenja vozačke dozvole na drugu osobu, da bi stvarni počinioci prekršaja izbjegli izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom.

Izvor: vecernjenovosti.ba