Zašto Srba i Hrvata nema u Sarajevu? To pitanje izazvalo je oštru raspravu i uzajamne optužbe predsjednika DNS, Nenada Nešića, poslanika SDA u PS BiH, Adila Osmanovića i Slavena Raguža, predsjednika Hrvatske Republikane stranke i član Predsjedništva HNS.

Oni su gostovali u programu N1 televizije, povod su bili pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali se došlo i do teme glavnog grada BiH i legitimnog predstavljanja.

– Želite da Bošnjaci imaju autentičnog predstavnika? Šta radite u Sarajevu? Vratite se u Teslić, živite u Tesliću, pa vidite. Vi ste izabrani iz Republike Srpske, sjedite u državnom parlamentu na osnovu izbora u Republici Srpskoj. Očekujem vas svaki dan u Tesliću. Šta radite u Sarajevu? Lijepo vam. Dajte, molim vas, prestanite biti kočničar ove BiH – rekao je Nešić parlamentarcu SDA.

Osmanović je odgovorio da ne živi u Sarajevu, da tamo nema nikakvu nepokretnu imovinu, nego da stanjuje u stanu koga plaća PS BiH, prenosi Srpskainfo.

– Što se tiče zašto nema Srba u Sarajevu, znate da je vaša politika pozivala nakon Dejtonskog spotazuma: svi Srbi napustite Federaciju. Vaša politika je bila napuštanje prostora Federacije, naša politika je bila politika povratka. Ali, idemo u potpuno drugom smjeru. Zašto su građani srpske nacionalnosti napustili Vogošću, Ilijaš? Da se napusti FBiH, da se pravi entitet Republika Srpska sa ekskluzivno srpskim narodom – izjavio je Osmanović.

Međutim, prekinuo ga je Raguž pitanjem: „Oprostitete, je li Hrvate iko pozivao da napuste Sarajevo, zašto njih nema u Sarajevu“?

– Niko Hrvate nije pozivao. Treba vidjeti šta je… – zamucao je Osmanović.

Raguž mu je uzvratio da „odgovor zna i sam“, a potom se uključio Nešić.

– Vaša politika unitarne BiH, vaša težnja za preglasavanjem druga dva naroda, zato nas nema u Federaciji BiH – rekao je lider DNS.

– Dobro. Nema smisla – prokomentarisao je na kraju Osmanović.

Izvor: aloonline