Prema jednom istraživanju, oko 14% parova ne spava u istom krevetu. Mada većina ljudi misli da to nije dobro za njihovu vezu, rezultati studija pokazuju da je istina upravo obrnuta.

Loš kvalitet sna stvara tenziju među partnerima

Prema nekim procenama, spavanje u istom krevetu sa partnerom koji se često pomera u postelji i hrče, može da vam ukrade u proseku 49 minuta sna svake noći. To uopšte nije malo, kada se ponavlja iz dana u dan, zbog čega uopšte nije iznenađujuće da se zbog ove činjenice partneri neretko svađaju.

S druge strane, isti problem ne postoji kod parova koji biraju da spavaju odvojeno.

Spavanje u odvojenim krevetima može pogodovati i jednom i drugom partneru

Šta raditi ako ste vi noćna ptica, a vaš partner ranoranilac? A šta ako ne možete da se dogovorite oko savršene temperaturi u sobi? Možda vi volite da spavate sa otvorenim prozorom, a njemu smeta buka. Ili ste pak vi navikli da spavate u zamračenoj prostoriji, a on voli da ga rano ujutru probudi izlazak sunca, piše Bright Side.

Veoma je teško postići dogovor ako imamo različite preferencije u vezi sa nečim tako važnim kao što je spavanje. Postavlja se i pitanje zašto bismo to radili ako imamo više prostorija sa krevetima u svom domu?

Ova odluka ne mora da dovede do smanjenja bliskosti u vašoj vezi

Lepo je probuditi se u naručju svog partnera. Neko bi, međutim, rekao da je lepo i imati čvrst san 7-8 sati, bez buđenja u gluvo doba noći jer je naš partner morao da ode do toaleta.

Spavanje u odvojenim krevetima ne samo što može biti dobro za ukupno blagostanje partnera, ono nudi novu šansu za buđenje romantike između njih. Složićete se da je mnogo lakše iznenaditi partnera doručkom u krevetu kada vi ne spavate u istom tom krevetu, ali i poklonima za praznike i drugim malim znacima pažnje.

Izvor: prva.rs