Svet mora da sazna punu istinu o genocidu nad Srbima u Donjoj Gradini. Memorijal je neophodan i zbog budućih pokolenja pa je više nego važno da Republika Srpska zajedno sa Srbijom postavi kamen temeljac za izgradnju memorijalnog centra – ističe naš sagovornik

Početak radova na izgradnji Memorijalnog centra „Donja Gradina“ započeće ove godine, kada će biti postavljen kamen temeljac. U planu je da Srbija finansira projekat sa 80, a Republika Srpska sa 20 odsto. Cilj je da se izgradnjom kompleksa Memorijalnog centra Donja Gradina svim budućim pokolenjima srpskog naroda ostavi večni spomen na genocid koji su počinile ustaše i Nezavisna Država Hrvatska nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

Ideja o izgradnji memorijalnog centra traje već nekoliko godina, ali Srbije i Republika Srpske uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, donele su čvrstu odluku da ova godina bude ta kada će započeti izgradnja memorijalnog centra na prostoru najvećeg stratišta srpskog naroda, u kompleksu koncentracionog logora Jasenovac.

Darko Banjac, lider NPS i dugogodišnji predsednik Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra „Gradina“, kaže za „Novosti“ da Srbi kao narod moraju po uzoru na Jad Vašem, izgraditi nacionalni memorijalni centar, a koje će biti u Donjoj Gradini jer je ono najveće stratište srpskog naroda u Drugom svetskom ratu:

– Nigde u svetu nije zabeleženo da neki kompleks logora ima i logor za decu kao što je imao Jasenovac. NDH je to napravila. To svet mora da zna. Veoma je bitno da otpočne gradnja Memorijalnog centra „Donja Gradina“ jer samo na takav način možemo da zadržimo sećanja i budućim generacijama i objasnimo šta se dešavalo u Drugom svetskom ratu i koliki teret i žrtvu je podneo srpski narod. Srbi su u Donjoj Gradini ubijani samo zato što su srpskog roda i pravoslavci.

Prema njegovim rečima, u bivšoj državi bilo je pokušaja da se zataška ovaj genocid nad srpskim narodom, ali na sreću ništa nije moglo da iz sećanja srpskog naroda izbriše činjenicu da su Srbi mučki klani, ubijani, spaljivani u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

– Svet mora da sazna punu istinu o genocidu nad Srbima u Donjoj Gradini. Memorijal je neophodan i zbog budućih pokolenja pa je više nego važno da Republika Srpska zajedno sa Srbijom postavi kamen temeljac za izgradnju memorijalnog centra – ističe naš sagovornik.

Banjac kaže da ga hrabri činjenica da podrška projektu izgradnji memorijalnog centra stiže iz Srbije i od njenog predsednika Aleksandra Vučića, koji je to potvrdio i prilikom boravka u Donjoj Gradini prošle godine.

– Izgradnjom memorijalnog centra i svega što ide uz njega dobićemo mesto okupljanja srpskog roda iz celog sveta. Dobićemo mesto gde ćemo moći da vidimo kakve su razmere zločina počinjenog nad Srbima. Donja Gradina biće centar koji svaki Srbin treba da poseti. Sa izgradnjom memorijala otvara se prilika i za sve naše đake da na tom mestu uče šta je to kultura sećanja i zašto je ona važna – poručio je Banjac.

UBIJENO 20.000 DECE

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 objekata, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu logora Jasenovac. Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. Među umrlima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 dece.

Izvor: IN4S