Dugogodišnji predsjednik Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Donja Gradina” Darko Banjac istakao je važnost izgradnje ovog centra i da svijet mora da sazna punu istinu o genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu u kompleksu ustaških koncentracionih logora Jasenovac.

Banjac smatra da Srbi moraju da po uzoru na jevrejski “Jad Vašem” izgrade nacionalni memorijalni centar u Donjoj Gradini, koja je najveće stratište srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.
Memorijal je, kaže, neophodan i zbog budućih pokoljenja, a više je nego važno da Republika Srpska zajedno sa Srbijom postavi kamen temeljac za igradnju memorijalnog centra. Hrabri, kaže, i činjenica da je podršku izgradnji ovog centra dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Izgradnjom memorijalnog centra i svega što ide uz njega, dobićemo mjesto okupljanja srpskog naroda iz cijelog svijeta. Dobićemo mjesto gdje ćemo moći da vidimo kakve su razmjere zločina počinjenog nad Srbima – rekao je Banjac za “Večernje novosti”.

On je podsjetio da nigdje u svijetu nije zabilježeno da je neki kompleks logora imao i logor za djecu kao što je imao Jasenovac, a to je napravila Nezavisna Država Hrvatska i to svijet mora da zna.
Izgradnjom ovog memorijalnog centra, dodao je, mogu se sačuvati sjećanja i budućim generacijama objasniti šta se dešavalo u Drugom svjetskom ratu i koliko žrtvu i teret je podnio srpski narod.
– Srbi su u Donjoj Gradini ubijani samo zato što su srpskog roda i pravoslavci – naveo je Banjac, koji je i lider NPS-a.

On je ocijenio da je u bivšoj zajedničkoj državi Jugoslaviji bilo pokušaja da se zataška ovaj genocid nad srpskim narodom, ali da ništa iz srpskog sjećanja nije moglo da izbriše činjenicu da su Srbi mučki klani, ubijani, spaljivani u NDH.

Donja Gradina, istakao je Banjac, biće centar koji svaki Srbin treba da posjeti, a njegovom izgradnjom se otvara prilika i za sve srpske đake da na tom mjestu uče šta je kultura sjećanja i zašto je važna. Gradnju memorijalnog centra sa 80 odsto sredstava finansira Srbija, a 20 odsto Republika Srpska.

Izvor: novostiplus