Guverner Centralne banke BiH Senad Softić naložio je da svim zaposlenicima ove institucije koji su 10. januara odsustvovali s posla zbog proslave Dana Republike Srpske taj dan bude upisan kao dan godišnjeg odmora ili kao neopravdano odsustvo.

Nakon što je taj njegov nalog izazvao negodovanje među zaposlenima sa prebivalištem u Srpskoj koji su iskoristili pravo da praznuju povodom Dana Republike koji se ove godine praznovao i dan kasnije zato što je 9. januar padao u nedjelju, Softić je zaposlenima proslijedio Informaciju u kojoj objašnjava da „ne postoji pravno uporište da se 10. januar tretira kao praznik i na taj način prikazuje u evidencijama odsustva s posla”. 

– Obraćam vam se s namjerom da vas potpuno i tačno informišem i uz želju da otklonim bilo kakve spekulacije u vezi obračuna plata i tretiranja odsustva na dan 10. januar zbog čega sam svim organizacionim jedinicama dostavio jasan i nedvosmislen nalog za postupanje. Pogrešno je zaključiti da se kao validan osnov za postupanje službenika CBBiH sa prebivalištem u RS, može koristiti bilo kakav zaključak ili odluka Vlade RS – smatra Softić. 

Sasvim je jasno, navodi dalje guverner, da se iza izdavanja predmetnog naloga ne krije nikakva loša namjera niti bilo šta tome slično, što pojedinci zloupotrebljavaju i na vrlo tendenciozan način manipulišu činjenicama nego je isti utemeljen isključivo na važećim propisima.

– Na isti način, isključivo u skladu sa važećim propisima tretiraće se i svi drugi praznici – naveo je Softić.

Jedan od zaposlenih u sjedištu CBBiH u Sarajevu koji je insistirao na anonimnosti kaže da su Srbi do sada imali pravo da praznuju Dan Republike, ali da je ove godine polovina Srba 10. januara bila na poslu, a polovina nije. On dodaje da je među onima koji nisu radili i ističe da još nikome nije obračunata januarska plata, ali da sve ukazuje na to da će oni koji nisu radili moći da biraju da li će se odreći jednog dana godišnjeg odmora ili se podvrgnuti mogućem disciplinskom gonjenju.

– Prema Softićevom nalogu, ne samo mi u Sarajevu, nego ni zaposleni u Glavnoj banci CBBiH u Banjaluci i na Palama nisu imali pravo da 10. januara praznuju povodom Dana Republike Srpske. Ono što začuđuje je što je ovo prvi put da se guverner ovako postavlja. Do sada su zaposleni imali pravo na neradni dan povodom 9. januara – kaže naš sagovornik.

To potvrđuje i donedavna viceguvernerka CBBiH Milica Lakić koja kaže da prvi put čuje za Softićevu instrukciju, dodajući da do sada nije bilo problema u vezi sa proslavom 9. januara. Ona ističe da je svake godine imala pravo na neradni dan povodom Dana Republike, kao što su to pravo imali i oni koji slave 1. mart i da ne zna šta se odjednom promijenilo.

– Voljela bih da vidim šta je navedeno kao argument da se ljudima ne upisuje praznični dan, odnosno plaćeno odsustvo. Sjećam se da je 2020. godine 1. mart padao u nedjelju i da je Vlada FBiH, kao što je ove godine uradila Vlada Srpske, donijela odluku da 2. mart proglasi za neradni dan. Zaposleni iz FBiH su tada imali pravo na praznik, tako da ne vidim zašto zaposleni iz Srpske sada po istom osnovu ne bi imali isto to pravo – kazala je Lakićeva.

Mandat

Upravnom odboru Centralne banke BiH 10. avgusta prošle godine istekao je mandat, nakon čega ga je UO sam sebi produžio. Na sjednici održanoj tog dana, UO je zauzeo stav da je neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CBBiH, dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog UO.

– Sve odluke UO CBBiH koje su donesene poslije 10. avgusta, kada je aktuelnom sazivu istekao mandat, mogu se dovesti u pitanje pred sudovima – ocijenio je prodekan Ekonomskog fakulteta na Palama Marko Đogo.

(GlasSrpske)