Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjedonosnu politiku Žozep Borelj rekao je da povlačenje iz pregovora o Izbornom zakonu “neće biti prihvatljiva opcija”

Borelj je ovo rekao u odgovoru na pisma koja su predsjednicima Evropskog savjeta i Evropske komisije, kao i njemu uputili predsjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić.

Kako je rekao Borelj, EU pomno prati situaciju u BiH.

Obnavljanje izvršnog mandata operacije od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog okruženja, napisao je Borrell.

Dodao je da je EU duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je, kako kaže, neprihvatljivo.

 Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u BiH s ministrima spoljnih poslova EU u novembru i nastavićemo pratiti situaciju. Ministri spoljnih poslova istakli su potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne i retorike podjele, nastave dijalog i pozabave se pitanjima koja uporno podstiču tenzije u zemlji, dodao je Borelj.

Naglasio je da sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Savjeta ministara.

– Sada je bitno da se BiH preusmjeri na te reforme, što će joj omogućiti da se pozabavi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja komisije i napreduje na putu prema EU, u skladu s očekivanjima svih građana. S tim u vezi, pozivam na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU takođe aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija, naglasio je Borelj.

Ponudio je uvjerenje da će njegov tim u Evropskoj službi za vanjske poslove i Specijalni predstavnik EU u BiH nastaviti uključivanje i olakšavanje dijaloga.

Izvor: IN4S