Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica izjavila je da je podrška premijera Mađarske Viktora Orbana Republici Srpskoj veliki uspjeh zvaničnika i institucija Srpske.

Bjelica je naglasila da je Mađarska nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Orbana zauzela ozbiljniji stav prema dešavanjima u BiH.

Ona je istakla da sada Mađarska ne dozvoljava da iz druge ili treće ruke prima informacije o dešavanjima ne samo u BiH, nego i u svijetu.

“Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto među prvima je rekao da ne podržava sankcije prema Dodiku, da Mađarska neće podržati sankcije EU niti će im se priključiti, već da je potrebno otići u Srpsku, razgovarati sa zvaničnicima i na nivou Srpske i BiH, i dobiti iz prve ruke, od svih učesnika informacije šta se zaista dešava i kakav stav zauzeti”, rekla je Bjelica za RTRS.

Osvrćući se na današnji sastanak Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ona je rekla da je riječ o ranije dogovorenom redovnom godišnjem sastanku dvojice zvaničnika na kojem će biti riječi i o isporuci gasa Mađarskoj, privrednoj i saradnji u oblasti kulture, te Ukrajini.

“Orban je rekao da je Mađarska suverena zemlja koja ne prima ničija naređenja.

Mađarski premijer vodi vrlo hrabru, suverenu, punu samopouzdanja spoljnu i unutrašnju politiku. Ne dozvoljava pritiske koji bi uticali na ranije donesene odluke”, poručila je Bjelica.

Ona je podsjetila da su u aprilu opšti izbori u Mađarskoj i da je vrlo teško davati bilo kakve procjene o njima, ali da se stiče utisak da Mađarska sa premijerom Orbanom na čelu vodi pažljivu, odgovornu i mudru spoljnu politiku otvorenih vrata i prema Istoku i prema Zapadu.

“Iako je, svjedoci smo, Rusija već duži period na udaru EU, Mađarska nikada nije prekidala intenzivne diplomatske i ekonomske odnose sa Rusijom. Orban je zauzeo čvrsti suveren stav i ne dozvoljava pritiske koje bi u velikoj mjeri uticali na već donesene ranije odluke”, rekla je Bjelica.

Autor: SRNA/ATV