Republika Srpska i FBiH bilježe inflaciju, koja je karakteristična za cijelu Evropu i svijet, izjavio je ekonomista Saša Stevanović gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Stevanović je istakao da je “u Republici Srpskoj decembarska inflacija iznosila 5,9 odsto, u FBiH 6,5 odsto”.

– Protiv inflacije se najbolje boriti povećanjem dohodaka, plata i penzija. Većina naših dohodaka je ispod 1.000 maraka i kada poskupi hrana i prevoz, to se reflektuje u određenim kategorijama stanovništva. Mi ne možemo institucionalno u Srpskoj i BiH uraditi ništa sa inflacijom, ali možemo da učestvujemo u tome kako se reflektuje na dohotke naših građana tako što ćemo im pomoći. Može se pomoći određenim kategorijama stanovništva, ne samo sa republičkog nego i sa lokalnog nivoa – rekao je Stevanović.

Stevanović je precizirao da je “rast plata iznosio 2,2 odsto, a rast inflacija 0,4 odsto” i dodao je da je potrebno nastaviti sa povećanjem ličnih dohodaka.

– Ubijeđen sam da će ova inflacija proći. Izazov je povećanje cijene hrane i transporta. Mogu se iskoristiti diskrecione mjere, svako domaćinstvo treba pronaći način da optimizira potrošnju – naglasio je Stevanović.

On je dodao da je na našim prostorima oko 50 odsto radno sposobnog stanovništva uključeno u tržište rada, dok u Evropi taj broj iznosi 70 odsto.

Autor: RTRS