Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske jasno je stavljeno do znanja da Srpska neće odustati od namjere da vrati nadležnosti koje joj po Dejtonskom sporazumu pripadaju, uprkos evidentnim pritiscima, ocijenio je analitičar Stevica Deđanski.

Deđanski, koji je direktor beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje, istakao je da je ova sjednica pokazala da su interesi Republike Srpske nepromjenjivi, nevezano za to da li o tome govori srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ili neko drugi.

On je istakao da je siguran da je bošnjačka strana očekivala da će Republika Srpska da poklekne pred pritiscima, ali to se nije ostvarilo, već je jasno rečeno da se srpski predstavnici neće vratiti u institucije BiH.

– Ovde je riječ o opstanku Republike Srpske. Dodik je pokazao da je spreman da zdušno brani tekovine Srpske, iako situacija nije nimalo laka – izjavio je Deđanski za Sputnjik.

Deđanski je naveo da je novi momenat Dodikov prijedlog da Narodna skupština preispituje dnevni red Parlamentarne skupštine BiH, te da je to, takođe, pokazatelj da Srpska neće dozvoliti da bude ugašena.

Smatra da je važno i to što je Dodik jasno istakao od kolikog je značaja saradnja sa Hrvatima i Hrvatskom, ali i što je naglasio dobru saradnju sa Rusijom.

On je rekao da je normalno da Hrvati u BiH sarađuju sa Srpskom kada je u pitanju BiH, s obzirom na to da nemaju tretman koji bi trebalo iako su konstitutivan narod i jer nije logično da njihovog predstavnika biraju Bošnjaci.

Deđanski smatra da je važno i to što je na sjednici ponovljeno da nema odustajanja od zakona kojim će se Republika Srpska zaštititi od klevete i da je niko ne može nazivati genocidnom.

– Taj predlog Dodika je i pandan u neku ruku zakonu Valentina Incka o negiranju genocida vezano za Srebrenicu i ovo je logičan sled događaja, s obzirom na to da niko ne želi da ukine zakon koji je doneo bivši visoki predstavnik u BiH – ocijenio je Deđanski, istakavši da je ovaj zakon neka vrsta zaštite Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici usvojila 12 zaključaka o političko-ekonomskoj situaciji u BiH kojima se, između ostalog, traži da predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Autor: SRNA/RTRS