Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da su poslanici stranaka vladajuće koalicije predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću dostavili Nacrt zakona o formiranju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske.

Mazalica je naveo da su poslanici danas dobili materijale o nacrtu zakona o formiranju VSTS Republike Srpske, koji se donosi nakon povlačenja saglasnosti sa Sporazuma o prenosu nadležnosti i pravosudnim institucijama BiH.

– Mi podsjećamo da još u Ustavu Republike Srpske postoji VSTS Republike Srpske, a u Ustavu BiH ne postoji VSTS BiH. Mi mislimo da su ovaj sada zakon i sadašnji VSTS neustavni. Ovaj koji mi sada uspostavljamo ima uporište u Ustavu – rekao je Mazalica za BHRT.

On je naveo da je nacrtom zakona preciziran izbor 11 članova VSTS, a predviđena su i kvalitetna rješenja kada su u pitanju disciplinska odgovornost sudija i tužilaca, za koje će biti objavljivani imovinski kartoni.

Mazalica je dodao da bi zakon o formiranju VSTS Republike Srpske stupio na snagu godinu dana nakon usvajanja.

Komentarišući izjavu poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Alme Čolo da će ukoliko ovaj zakon bude usvojen biti oboren na Ustavnom sudu BiH, Mazalica je rekao kako to sve govori da je Ustavni sud BiH ekspozitura SDA.

– To samo ide u prilog našoj odluci da ne primjenjujemo odluke Ustavnog suda BiH – rekao je Mazalica.

Autor: SRNA/ATV