Političko Sarajevo, tačnije SDA, želi rat koji bi za njih vodile Nato snage, ali i srpsku krivicu kao opravdanje sarajevskih “ratničkih igara” i za primjenu zapadnih sankcija i drugih vrsta intervencionizma, izjavio ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević.

– Pokušaj vlasti Republike Srpske da afirmiše i osnaži Ustav BiH dobija odgovor iz koga se vidi neskrivena namjera da se Ustav BiH potpuno obesmisli i sruši. Po cijenu izazivanja novog građanskog rata, SDA je regrutovala ideološke i stvarne članove raznih paravojnih i parapolitičkih organizacija – izjavio je Galijašević Srni.

Posebnu zabrinutost, upozorio je on, izazivaju uočeni indikatori rizika – viškovi naoružanja koji i dalje premašuju nekoliko hiljada tona, potpuno odsustvo kontrole namjenske industrije u Federaciji BiH /FBiH/, a raste i broj registrovanog oružja kod Bošnjaka.

– U ovom trenutku Bošnjaci u cjelini imaju nekoliko puta više streljačkog naoružanja nego Srbi i Hrvati zajedno – ocijenio je Galijašević.

Galijašević ističe da u FBiH šest velikih fabrika djeluje isključivo na prostoru na kome žive Bošnjaci i proizvodi sve vrste lakog i teškog naoružanja – od automatskog oružja, municije, eksploziva i detonatora pa do haubica najvećeg kalibra.

Prema njegovim riječima, u FBiH višestruko raste broj registrovanog ličnog naoružanja, i to posebno u kantonima koje naseljavaju Bošnjaci, a sjedišta su im Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać, Travnik i Goražde.

On je napomenuo da je krajem 2020. godine broj malokalibarskog registrovanog, streljačkog oružja u FBiH iznosio je 168.548 komada, a krajem 2021. godine je porastao za 13.790 komada, što je višestruko više nego u Republici Srpskoj.

– Muslimansko bratstvo, Al kaida, `Islamska država`, Patriotska liga, vehabije, bivši mudžahedini i teroristi džihadisti koji odlaze u Siriju ili se vraćaju u ilegalnim migrantskim talasima, povratnici iz Gvantanama – svi zajedno kroz SDA predstavljaju isto što i `Zelene beretke` koje su se skupili u Bužimu i poslali prijeteće poruke zloupotrebljavajući i djecu – ukazao je Galijašević.

On ističe da to jeste nova prijeteća poruka koja treba dodatno stimulisati još više novih radikalnih islamista u zemlji i svijetu da učvrste front antisrpskog i antihrvatskog djelovanja.

– Mahanjem ratnim zastavama kroz ovakve objave, u uslovima opšte geopolitičke konfrontacije globalnih sila, mala, podijeljena i strateški nebitna BiH iskazuje volju SDA da nastavi srljati u novi građansko-vjerski rat – konstatovao je Galijašević.

Autor: SRNA/RTRS