Iskustvo da Haški sud nije procesuirao zločine nad Srbima, da su svi optuženi oslobođeni, da ambasadori zapadnih zemalja ne dolaze na komemoracije, da ih globalni mediji prećutkuju, a visoki predstavnici ignorišu, dovelo je dotle da se bošnjački zlikovci hvale zločinima, a uskoro će početi i da ih izmišljaju da bi među svojima postali veći junaci.

Ovako za medije politikolog i član Senata Republike Srpske Nenad Kecmanović komentariše intervju Fadile Mujić o zločinu u Kravici, koji je prvo javno svjedočenje o tom masakru, u kom je ubijeno 49 civila.

Činjenica da poslije skoro 29 godina niko nije odgovarao za ovo brutalno ubistvo, za Kecmanovića nije ništa čudno jer nisu sve žrtve iste.

– Oni to tumače u drugačijem ključu: Srbi su bili agresori, a Bošnjaci žrtve, Srbi su sistematski vršili zločine, a Bošnjaci samo incidentno i u samoodbrani. Dakle, za njih ni sve žrtve nisu iste. Činjenica da su brojčano više stradali ne znači da su bili manje krivi – kaže on.

Upravo zbog toga profesor i ne očekuje da će odluka Tužilaštva BiH da se preispita svjedočenje Mujićeve donijeti nešto konkretno. Kako kaže, prihvatanje zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima relativizovala bi bošnjačko stradanje u Srebrenici.

– Treba stvoriti sliku građanskog rata u kom je jedna strana svirepo ubijala, a druga skrštenih ruku čekala da bude ubijena. Činjenice su, međutim, nezgodne. Već u maju 1992. ratna propaganda je iz Sarajeva lansirala vest da su „srbo-četnici“ i „jugo armada“ pobili 300 hiljada muslimana. Po završetku rata jedna nezavisna komisija kojom je rukovodio Bošnjak utvrdila je da ukupan broj žrtava na sve tri strane ne prelazi 100.000 i da su proporcionalne nacionalnoj strukturi stanovništva.

Takođe, etničko čišćenje je prikazano kao jednostrano, srpski specijalitet. A onda je popis 2013. pokazao da je u odnosu na predratno stanje veći manjak Srba u Federaciji nego Bošnjaka i Hrvata u Srpskoj. Haški tribunal, Ustavni sud, a nedavno i Inckov zakon, treba da za vek i vekova urame sliku o ratu u BiH – napominje naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, jedini način da i srpske žrtve dobiju pravdu je vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj.

– Za razliku od ostalih nadležnosti, Ustavni sud BiH jeste izvorna dejtonska kategorija, ali je to naprosto bošnjački sud za Srbe i djeluje po modelu Haškog tribunala. Pristrasno sude, gotovo bez izuzetka u korist bošnjačke strane. Troje inostranih s dvoje bošnjačkih sudija drže kontrolni paket. Dva Hrvata i dva Srbina, i kada su jedinstveni u glasanju, ostaju u manjini. Srpska tome mora stati u kraj, inače će nestati kao mjehur od sapunice – kazao je on.

Profesor Kecmanović se dotakao i trenutne situacije na relaciji Banjaluka-Sarajevo. Opet se govori o ratu, optužuju Srbe i Dodika da provociraju rat, a oni koji zveckaju oružjem su u prjestonici.

– Sve dok bošnjačka strana ne prihvati da je BiH zemlja tri ravnopravna naroda i da neće iza brda dojahati američka konjica da prekroji BiH po njihovoj mjeri, nema rješenja. Bakir Izetbegović neće izvorni Dejton, neće ni novi dogovor koji mu nude Dodik i Čović. Hoće jedinstvenu građansku Bosnu, a niti je jedinstvena niti građanska, a nije ni Bosna jer 75 odsto njene teritorije čine Republika Srpska i Herceg Bosna. Sa čovjekom koji svoju politiku gradi na iluzijama teško se o bilo čemu sporazumjeti – istakao je.

Izvor: Republika.rs/vecernjenovosti.ba