Ako se sve posloži i usaglasi, građani BiH će kovid potvrde dobijati u mjestima gdje su registrovani. Zdravstveni podaci moraju ostati u nadležnosti zdravstvenih ustanova, kaže ministar zadravlja Srpske.

“Oni će praktično dobijati kovid sertifikate na mjestu gdje ga budu potraživali na mjestu, u zdravstvenim ustanovama gdje postoji zdravstveni podatak o samom građaninu ili u Federaciji, ili u Republici Srpskoj ili u Brčko distriktu. Komunikacija, to su sad neka tehnička rješenja po pitanju razmjene podataka sa Evropskom komisijim ili sa zemljama u EU će se vršiti svakako putem IDDEA”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Još treba da se usaglase određena tehnička rješenja smislu, na koji će način Agencija za identifikaciona dokumenta slati i prihvatati podatke unutar BiH. U stadijumu pandemije kada se pokazalo da je, sada dominantni, omikron zarazniji ali da ne stvara teže kliničke slike i kada zemlje polako ukidaju ograničenja i kovid potvrde, u BiH se sa kovid potvrdama zahuktavaju.

“Dogovoreno je da će se u idućih sedam dana uspostaviti koordinacijsko tijelo koje će se na principu konsenzusa upravljati procesom uspostavljanja, upravljanja i održavanja tačke razmjene podataka za BiH, te će se pripremiti protokol o implementaciji. Koordinacijsko tijelo čine nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH”, kažu iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dakle, u BiH su u toku pripreme za nešto što mnoge zemlje razmatraju da ukinu. Tako da postoji realna šansa da nam kovid potvrde uopšte neće trebati kada ih dobijemo.

Izvor: ATV