U muzeju Kozare iz Prijedora večeras je promovisana Monografija povodom 50 godina postojanja i rada Košarkaškog kluba „Prijedor-Spartak“. Autor Monografije je dekan Fakulteta za fizičko vaspitanje iz Beograda Saša Jakovljević koji je i inače i bivši košarkaš ovog kluba iz Prijedora.

Jakovljević kaže da je hronološki prikazao razvoj KK „Prijedor Spartak“. Veliki broj informacija za monografiju skupljao je od svojih saigrača. U njoj je citirao i svog bivšeg trenera Momčila Mrđena.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ističe da još uvijek ima sačuvan razgovor sa njim koji je kao student DIF-a snimio na kaseti. Priznaje da je za pisanje imao i dva lična motiva.

– Prvo što sam ja ovdje odrastao igrao košarku ovdje, moja generacija je počela sa tim mlađim selekcijama, a drugi razlog je to što sam htio da se nekako odužim jer moj profesionalni put je kasnije išao tim, jer sam završio DIF predajem košarku na Fakultetu u Beogradu, trener sam košarkaški dugo godina i to sve zahvaljujući prijedorskoj košarci, da to nisam igrao ne bi imao takav profesionalni put –ističe on.

Jakovljević dodaje da su svi uslovi za bavljenje košarkom bili obezbijeđeni u vrijeme kada je on počeo da se bavi ovim sportom, ali da sada profesionalno bavljenje košarkom zahtjeva velika novčana ulaganja.

– Kada pogledate košarku u bivšim republikama Jugoslavije vidi se da ne ide, jer nažalost nema dovoljno novca i ne može se parirati, ono što je možda još razlika da smo mi bili puno zainteresovaniji kao mladi kao djeca, ne ovdje nego i u Beogradu koševi zvrlje prazni ,naravno djeca imaju druga interesovanja, ali Klub na nivou grad kao i Savez na nivou Republike Srpske treba da radi na tome da omasovi dalje košarku, ne zbog košarke već zato što je naučno dokazano da bavljenje košarkom povoljnom utiče na fizički i mentalni razvoj djece – ističe Jakovljević.

Član Upravnog odbora KK „Prijedor-Spartak“ Vlado Reljić podsjeća da je ovaj klub nastao 1971., godinu dana nakon Svjetskog prvenstva u košarci koje je održano u Sloveniji i na kojem je Jugoslavija postala šampion.

– Uz ogromno oduševljenje i entuzijazam nikli su ovdje koševi u Prijedoru na sve strane, to je rezultiralo time da jedan entuzijasta Momčilo Mrđen, profesor prijedorske Gimnazije koji je predavao psihologiju i filozofiju kao jedan poseban čovjek, zaljubljenik košarke pokrene aktivnosti i praktično on formira najvećim dijelom taj Klub i svi počeci Kluba su vezani za njegovo ime on je bio i dugogodišnji trener- priča Reljić.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

On dodaje da se način života u vrijeme kada je Klub formiran mnogo razlikuje od današnjeg načina života.

– Konstrukcije koševa su bile na svakom ćošku u gradu i prigradskim naseljima, zaljubljenost te djece i tih dječaka u tu igru, sada je već druga situacija, novo vrijeme, nova doba, informatičko društvo, neke druge preokupacije i zanimanja, nažalost odvlače djecu od sporta, a sport je uvijek prava prilika za socijalizaciju i za to da djeca odrastu u dobre ljude – ističe Reljić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je istako da se u Monografiji može vidjeti sve ono kroz šta je prošao KK „Spartak-Prijedor“, čiji je i on bio košarkaš.

– Upravo u ovom klubu sam odrastao, preko 15 godina sam aktivno igrao košarku tako da mi je još draže što večeras ovdje prisustvujem. Kroz ovaj Klub su prošle i stasavale mnoge generacije, ovaj klub je iznjedrio mnoge sportiste, to su prije svega dobri i kvalitetni ljudi koji su veoma uspješni u poslovima kojima se bave širom našeg grada širom naše Republike Srpske – rekao je Javor.

On je čestitao KK „Spartak-Prijedor“ na jubileju i poželio da osvajaju pobjede i pehare.

Javor je podsjetio da grad Prijedor ima za cilj da što više podrži sport i da je sada uveo i stipendije za mlade perspektivne sportiste.

Izvor: Srpskainfo