Na gostovanje Fadile Mujić koja hladnokrvno I detaljno opisuje ulazak tzv. Armije BiH u Kravice, nakon čega je uslijedio pokolj srpskog stanovništva, konačno je stigla reakcija Tužilaštva BiH. Na nešto ovako javno što je izazvalo lavinu komentara nisu mogli okrenuti glavu, pa su izdali naredbu SIPI da počne prikupljati dokaze o zvjerskom zločinu. Vođeni prijašnjim iskustvima i ophođenju prema Srbima, porodice žrtava ne očekuju mnogo.

“Znam da je prije nešto pokretana neka istraga, da su muslimani priznali zločin, ali Tužilaštvo nije podiglo optužnicu ni protiv koga. Znači, opet taj Sud i Tužilaštvo. Hiljaditi put ponavljam to je rak rana suživota i mira na području BiH”, rekla je Božica Živković Rajilić, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Već sada ima dovoljno dokaza kako bi počinioci odgovarali, otvaranje istrage samo po sebi ne znači ništa, ali podizanje optužnice bi otvorilo Pandorinu kutiju. Ako vidimo iskrene namjere, spremni smo na saradnju, kažu iz Republičkog centra za ratne zločine.

“Spremni smo da ustupimo dokaze i dokazni materijal, spremni smo da na terenu obezbijedimo određeni broj svjedoka, ali samo ako su iskrene namjere tužioca. Ako su neiskrene namjere tužioca nismo spremni ni na koji način da učestvujemo u još jednom poniženju žrtava”, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Neće nas zadovoljiti izdavanje naredbe, jedino što je prihvatljivo za porodice žrtava je da neko bude osuđen za zločin, a najodgovorniji je Naser Orić, poručuju iz Srebrenice. Kažu, očekuju da ga konačno vide iza rešetaka.

“Jasno je svima da je najveći zločinac što se tiče svih sela u Podrinju upravo Naser Orić. Taj proces mora biti otvoren protiv Nasera Orića i svih njegovih uzdanika koji su klali, ubijali i palili srpsku imovinu i koji su ostavili pustoš u Kravici”, rekao je Branimir Kojić, predsjednik srebreničke opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih.

Kada se govori sa pravne strane sve je jasno, još samo da se tako i postupi, kažu pravnici.

“Postupajući tužilac ima pravo ali i dužnost da obavi sve istražne radnje kako bi rasvijetlio taj zločin, odnosno kako bi došao u poziciju da podigne optužnicu koja će dalje biti predmetom sudskog postupka”, rekao je Željko Bubić, pravnik.

Čitav region govori o bahatosti Fadile Mujić, koja umjesto da se stidi svojih djela, o njima govori na televiziji, nazivajući četnicima sve stradale civile, među kojima je bio četvorogodišnji Vladimir Gajić. Uz njega je, tog krvavog Božića 1993. godine, ubijeno još 48 mještana Kravica.

Izvor: ATV