Pokušaj otimanja Tesle nije samo krađa, nego savršen primer morbidnosti hrvatske države

Na sednici hrvatskog Nacionalnog veća za evro u Hrvatskoj su danas predstaveni odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica, a Hrvati su još jednom potvrdili čuvenu rečenicu Jovana Dučića koji je za njih rekao da su “najhrabriji narod na svetu, ne zato što se ničega ne boje nego zato što se ničega ne stide”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na početku sednice rekao da su na kovanice stavljeni motivi koji će “predstavljati Hrvatsku”, a na jednoj od njih (50 centi) će biti lik Nikole Tesle.

Primer svojatanja srpskog naučnika najbolje govori hrvatskoj “hrabrosti” o kojoj je govorio Dučić.

Pobili 91 Teslinog rođaka

Nikola Tesla je rođen u Austrijskoj carevini (na području koje je zahvaljujući etničkom čišćenju Srba sa tih prostora danas deo Hrvatske), odrastao u Austrougarskoj i nikada nije izjavio da je po nacionalnosti Hrvat. To međutim ne sprečava Hrvate da, u nedostatku sopstvenih velikana, svojataju srpskog naučnika.

Wikipedia
 

Pokušaj otimanja Tesle nije samo krađa, nego savršen primer morbidnosti hrvatske države koja na svakom koraku pokazuje animozitet prema Srbima ali, istovremeno, nema problem sa tim da Srbe rođene na njenoj današnoj teritoriji proglašava za Hrvate.

Podsetimo, ustaše u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj su tokom Drugog svetskog rata ubile čak 91 pripadnika familije Tesla, od kojih mnogi u zloglasnom logoru Jasenovac.

Ubijali čak i novorođenčad

Samo pet meseci posle proglašenja NDH, ustaše su upale u rodno mesto srpskog naučnika Smiljan na praznik Svetog Ilije, 2. avgusta 1941. godine, i zapalile crkvu u kojoj je službovao Teslin otac, pa čak i kuću Nikole Tesle. Na taj dan ubijeno je 506 Srba, od kojih 27 novorođenčadi i 127 dece do 15 godina starosti.

Wikimedia/Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac
 

O pokolju u Smiljanu 1941. godine govorio je i ministar NDH Andrija Artuković.

– U julu 1941. otišle su ustaše i s njima Ivan Kovačević i Tomo Šarić u Smiljan po naređenju upravitelja (logora u Gospiću) Staračeka. Nije ih bilo od 10 do 15 dana pa sam upitao Staračeka gde su oni. Drsko mi je odgovorio da se to mene ne tiče gde su oni, da on zna kuda ih je poslao i rekao da su oni više učinili za ovih 10 dana, nego što ću ja za 50 godina svoje stražarske službe. Našao sam se uvređen i zapitao ga, šta su oni toliko učinili, a on mi je odgovorio, da su počistili čitavo selo Smiljan od srpske gamadi. Ubrzo sam saznao da su ustaše i naši stražari izvršili masovni pokolj Srba u selu Smiljanu. Poklali su muškarce, žene i decu. Odmah nakon toga izvršili su pokolj srpskih seljaka u selu Smiljansko Polje. Doveli su u zatvor Simića Lemajića i još nekoliko Lemajića, njih su s drugima otpremili u Jadovno i tamo likvidirali – ispričao je on 6. juna 1952. godine u Okružnom sudu u Gospiću.

Teslinu kuću spalili i 1991. godine

Kada je Drugi svetski rat završen, stvorena je nova komunistička država. O zločinima ustaša nije smelo da se govori zbog “bratstva i jedinstva”. Naravno, to nije dugo potrajalo, pa je već 1991. godina na površinu isplivalo ono što su potomci zločinaca sve vreme čuvali u sebi.

Wikipedia
 

Ono malo Teslinih rođaka koji su uspeli da prežive zloglasnu NDH, nije imalo tu sreću u novom ratu od 1991. do 1995. godine. Kuća srpskog naučnika, koja je posle Drugog svetskog rata obnovljena, ponovo je bila na udaru. Želeći, verovatno, da pokažu koliko je Tesla njihov, Hrvati su je 1991. godine ponovo do temelja srušili. Naravno, polupana je i ploča iznad masovne grobnice pobijenih Srba tokom Drugog svetskog rata.

Danas u Smiljanu ne da nema nijednog Tesle, nego nema ni jednog Srbina. Ali zato će Srbin Tesla da bude na kovanici evra, jer “predstavlja Hrvatsku”. I zaista, možda srpski naučnik i sudbina njegove porodice najbolje predstavljaju Hrvatsku i krvave tragove na kojima je ta država nastala.

Izvor: 24sedam